Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Odhad úrody jablek mírně stoupl

16.09.2011 18:05

Letošní úroda jablek by podle odhadu k začátku září měla dosáhnout 71.673 tun, což proti prognóze z poloviny června představuje nárůst o téměř 6000 tun. Přes mírné zvýšení však bude sklizeň jablek proti obvyklému průměru zhruba poloviční. Zároveň bude nejnižší od roku 1984, kdy se sklizně sledují. Důvodem propadu úrody jsou jarní mrazy.
Proti červnovému odhadu by měla být vyšší sklizeň jablek na severní Moravě a více by se mělo sklidit také ve východních Čechách. Naopak v severních Čechách šel odhad dolů. Sklizeň jablek nyní běží naplno a skončit by měla do konce října. Počasí je mimořádně příznivé. Řada podniků kvůli nižší úrodě ani brigádníky nebrala.
Přes výrazně nižší sklizeň by ceny jablek na trhu růst neměly. Ceny jablek v Česku se odvíjejí od cen jablek v Evropě, kde se čeká průměrná sklizeň. Běžná úroda se čeká i v Polsku a Itálii, odkud se jablka do Česka dovážejí nejvíce.
Škody z mrazů na letošní úrodě veškerého ovoce pěstitelé odhadují na více než půl miliardy korun. Největší problémy podle Ludvíka budou mít specializované ovocnářské podniky, které výpadky u ovoce nemohou krýt z jiné činnosti. Roční výkon českého ovocnářství se v průměrném roce odhaduje na 1,5 miliardy korun, včetně sezonních pracovníků dává práci zhruba 5000 lidí.
Celková sklizeň ovoce by podle odhadů ovocnářů měla letos meziročně klesnout asi o pětinu na zhruba 92.000 tun. V porovnání s pětiletým průměrem sklizní let 2006 až 2010 bude propad činit téměř 50 procent. Mrazy zasáhly Česko ve dnech 4. až 6. května a byly nejsilnější minimálně za posledních 20 let. Částečně nebo úplně poničily asi 10.500 hektarů sadů, tedy asi 60 procent všech výsadeb.