Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Ohraničení záhonů

24.11.2013 14:44

PalisádyV současné době máme záhonek už zazimován. Pokud ne, měli bychom se na tento základní podzimní úkol okamžitě vrhnout. Je potřeba provzdušnit záhon hlubokou orbou. Po zimě se hroudy rozpadnou a půda se srovná. Tím půdě pomůžeme a ta bude mít tak dost síly na to, aby v ní vyrostly zdravé a chutné plodiny. Jakmile záhon poryjeme, odstraníme zbytky plevelu. Na podzim bychom také měli přemýšlet, jak záhon vylepšit. Často se může stát, že se nám do záhonku začne plazit plevel. To může být po jedné sezóně velký problém. Může se velmi rozrůst a začít vytlačovat námi pěstované plodiny. S plevelem můžeme zatočit pomocí zábran, které na okraje záhonu vložíme. Jakou bariéru na konci trávníku můžeme mít? Zde máme prostor pro naši fantazii a samozřejmě záleží také na množství peněz, které jsme do této úpravy ochotni investovat.

  • DŘEVO – okraje ze dřeva patří k těm nejdekorativnějším okrajům, které můžeme na zahradě mít. Přináší však spoustu nevýhod. Dřevěné pásy musíme umístit aspoň 5 cm do země. Pokud tak neučiníme, je pravděpodobné, že nám bariéru plevel podleze. Pokud je však dřevo v zemi, je náchylné k hnilobě a může být otázkou dvou až tří sezón, kdy se stane nepoužitelným. Tento problém můžeme zpomalit tak, že dřevěný pás natřeme ochranným nátěrem - tím prodloužíme jeho životnost. Dřeva jsou však spíše zábranou proti mazlíčkům a škůdcům.
  • PLAST – pásy z plastu patřím k těm nejužitečnějším. Mají poměrně dlouhou životnost a nepotřebují téměř žádnou údržbu. Na rozdíl od dřeva zde odpadá problém s hnitím a  ochrannými nátěry. Také zamezíme průchodu některým nepřátelům, kteří nám likvidují plodiny. Tyto plastové pásy jsou dražší, déle vydrží, ale nejsou tak dekorativní jako dřevo. Spoustě lidem může vadit neekologičnost materiálu oproti přírodnímu dřevu.
  • BETON – další variantou je beton. Betonové obrubníky mohou být nízké i vysoké. Na trhu je také vysoká variabilita tvarů. Nespornou výhodou je také životnost, která je ze všech zmiňovaných materiálů nejvyšší. S tím také souvisí cena, která je ze všech zmiňovaných nejvyšší.

Mimo tyto již uvedené materiály můžeme dále narazit na plech nebo ostatní materiály. Pokud nechceme investovat tolik peněz do našeho záhonu, musíme spoléhat na naši kreativitu. Jednou z možností je například využití starých tašek ze střechy. Z těchto tašek můžeme vytvořit okraj záhonu, který bude poměrně trvanlivý a zároveň estetický. Dále můžeme využít drobné větvičky z ostříhaných stromů. Ty spleteme. Z jedné strany připevníme netkanou textilii a následně vytvoříme druhou vrstvu. Nyní máme nepropustný pás, který můžeme pohodlně umístit na okraj záhonu. Dřevo však musíme naimpregnovat. Slabé větvičky by mohly rychle uhnít. Pro tvorbu takovéhoto okraje nepoužíváme dřevo z měkkých stromů, to totiž mnohem rychleji v zemi hnije.

 

Autor: Radim Dvořák, foto palisády Vladeko