Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Okrasné keře v květnu

23.05.2013 14:28

RůžeKvěten se pomalu blíží ke konci. Počasí nám stále nepřeje, kdybychom se měli řídit jen podle něj, nejspíš bychom si mysleli, že teprve přijde jaro. Opak je však pravdou. Jaro už spěje ke svému konci a brzy ho vystřídá léto. Jediný, kdo to dobře ví, je v současné době příroda. Stromy i keře už odkvetly a nyní se veškerá jejich síla, kterou na jaře načerpaly, soustředí na tvorbu chutných plodů. Zeleninová zahrádka je nacpaná k prasknutí a brzy budeme moci sklízet první rajčata nebo hrášek. Neposedný trávník stále roste, proto jej musíme téměř každý týden přistřihovat. Nyní bychom měli veškerou svoji práci, kterou na zahradě chceme udělat, soustředit na keře. Především keře s velkými květy potřebují nyní naši pomoc, aby mohly příští rok opět krásně vykvést.

Zlatice, šeřík nebo kručinky bychom měli stříhat hned po odkvětu, což je nejpozději v polovině května. U těchto keřů odstraníme polovinu odkvetlého výhonu. Tím docílíme, že se další rok krásně rozrostou květy a budou plné a zdravé.

Zahradnické nůžky a rukavice nám usnadní práci.

Skalníky, tavoly, zákuly, vajgélie a pustoryly odkvétají později. Proto musíme s řezem počkat do odkvětu. Někdy se doporučuje až podzimní nebo brzké jarní stříhání. U těchto keřů se nejedná o ustřižení celého květu, ale o probírkový řez, kterým zkrátíme tříleté dřevo až o dvě třetiny jeho délky.

Ibišek, mochna, tavolník, levandule, hortenzie, ruj nebo třezalka kvetou až v létě. Proto řez provádíme až na podzim. Řez těchto keřů provádíme zkrácením celkové výšky a odstraněním odumřelých částí keře.

Pro tuto práci bychom si měli nachystat kvalitní zahradnické rukavice a zahradnické nůžky. Nůžkami zdřevnatělé stonky snadno zkrátíme a přes rukavice neproniknou ostré větvičky. Dále bychom si měli obléci oblečení s dlouhým rukávem, řada keřů způsobuje při dotyku alergické reakce a ustřižené konce větví mohou být ostré a poranění nepříjemná.

 

Autor: Radim Dvořák