Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 608
79%

Ne, nenavštěvuji 1 768
21%

Celkový počet hlasů: 8376


Okrasné trávy

13.06.2013 16:58

Okrasné trávyV červnu dostává zahrada zabrat, začíná si totiž zvykat na vysoké teploty, které přes den panují. V noci to však vynahradí příroda ve formě rosy, která rostliny zchladí a dodá jim vláhu, kterou zase přes den ztratí. V tomto období musíme sekat trávu skoro každý týden. Jsou však druhy trav, které pouze jednou ročně sestřihneme. Jsou to trávy okrasné. Tyto trávy nám mohou krásně ozdobit zahradu a zároveň zakrýt nevzhledné kouty zahrady. Pro okrasné trávy je typická rozmanitost a různorodost. Proto si každý může vybrat podle barvy, velikosti i vzhledu tu, která se mu líbí. Trávy jsou ve většině případů nenáročné na pěstování. Ve velkých vedrech jim stačí drobné zalití a půda minimálně polopropustná nebo propustná. Nevadí jim slunce ani stín, v některých případech ani vítr ani mráz. Tyto okrasné trávy stačí na zimu svázat, tím zamezíme umrznutí a zároveň vytvoříme kryt pro drobný hmyz. Na jaře, než začne tráva růst, pouze seřízneme u země loňský přírůst.

Drobnější, okolo patnácti centimetrů vysoká tráva má český název kostřava. Tato tráva je hustá a kvete na přelomu června. Má modravou barvu a je půdokryvnou trávou k zídkám nebo pod stromy. Další trávou, která je stálezelená, je ovsíř stálezelený. Tato tráva si barvu udrží po celý rok. Má šedostříbrnou barvu a patří už mezi vyšší trávy. Dorůstá do výšky okolo 60cm. Tuto trávu nestříháme na jaře. Pouze vyčešeme staré a uschlé listy. Vysokou trávou je pak ozdobnice velká, ta dorůstá do výšky až tří metrů. Má dřevnatá stébla a listy, které protíná nažloutlá žilka. Do růstu se opře až v květnu, o to déle nám však vydrží. Odumřelé stonky se dají využít při tvorbě plotu, samotná tráva pak jako krytí nevzhledných míst nebo jako solitérní rostlina do zahrady. Třtina ostrokvětá se často využívá v neúrodných půdách. Roste totiž téměř všude. Při květu tvoří zlatavé koberce. V posledních letech často využívaná jako doplněk v parcích. Kavyl péřovitý, tráva opět vyššího vzrůstu, na první pohled velice elegantní. V květenství tvoří zlatozelené vlásky, které jsou velice oblíbené ve větrném počasí, kdy připomínají sametový koberec. Kavyl obrovský je podobný, jen je, jak už je z názvu patrné, vyšší. Do výšky okolo jednoho metru dorůstá vousatec, tato rostlina je typická hustými listy, kdy ze středu vyrůstají klásky, které ozdobí zahradu zlatými klásky. Někdy i do dvou metrů dorůstá pampová tráva. Tato elegantní tráva je choulostivá na mráz. Typické jsou pro ni červené nebo krémové květy na vysokých stéblech.

Tyto okrasné trávy mají spoustu kultivarů, kde je značná různorodost a to jak ve tvarech, tak v barvách. Proto si na chuť přijde každý. Při správném výběru trav dodáme zahradě příjemný nádech.

 Autor: Radim Dvořák