Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 666
79%

Ne, nenavštěvuji 1 812
21%

Celkový počet hlasů: 8478


Olomoucký kraj má databázi alejí

12.10.2011 09:58

Olomoucký kraj má jako první v tuzemsku zpracovanou elektronickou databázi alejí na svém území. Tvůrci si od ní slibují koncepční přístup k alejím a především zastavení jejich kácení a zavedení pravidelné odborné péče.
Databáze je významná především pro správce stromořadí, ať už jsou to městské úřady či silniční správy. Může sloužit jako podklad k jejich práci, pro ochranu alejí, plánování péče a podobně. Samozřejmě je zajímavá i pro laiky.
Zájemci výčet alejí a informace o nich najdou na www.aleje.upol.cz. Starostové a pracovníci úřadů se mohou v systému zaregistrovat a k jednotlivým alejím postupně doplňovat informace. Veřejnost má přístup pouze k prohlížení údajů. Metodiku mapování alejí vyvinula Univerzita Palackého spolu s Výzkumným ústavem krajiny a okrasného zahradnictví Silva - Taroucy v Průhonicích. Podobnou inventarizaci autoři nabízejí i dalším krajům.
Databáze v Olomouckém kraji obsahuje 94 stromořadí, průběžně bude doplňována. Nejdelší aleje jsou na Prostějovsku, jde ale o aleje ovocných stromů. K nejzajímavějším stromořadím patří podle autorů například alej nářků v Jeseníku, alej u hradu Helfštýn nebo v Náměšti na Hané. Nejvíce nových alejí přibylo na Jesenicku v souvislosti s rekonstrukcemi silnic.
Aleje patří k důležitým krajinotvorným prvkům. Čelíme ale jejich kácení. Například v Olomouckém kraji bylo v letech 2003 až 2010 vykáceno asi 6000 stromů, ale znovu vysazeno jich bylo pouze 2000. Elektronická databáze navazuje na tištěnou mapu alejí, kterou vydala Arnika loni a byla určena zejména turistům a obyvatelům regionu.
V roce 2009 přijal Parlament ČR novelu zákona na ochranu přírody a krajiny, jež zrušila výjimku pro správce silnic, kteří mohli kácet stromy podél komunikací bez standardního povolení jen na základě takzvaného oznámení. Podle ekologů se ale nyní připravuje novela zákona o pozemních komunikacích, podle níž by již silničáři o povolení žádat nemuseli.