Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Padlí americké

08.08.2015 17:58

Padlí americkéAngrešt už je dávno sklizený a v lepším případě i uskladněný tak, abychom jej mohli využívat i přes zimu. V tom horším případě nám celou úrodu zlikvidovalo padlí americké.

Padlí americké je houbová choroba, která v posledních x letech ohrožuje angrešt a znepříjemňuje život zahrádkářům. Napadá však nejen angrešt, objevit se může i na rybízu. Proti této chorobě bojují v posledních několika letech zahrádkáři téměř po celém světě. Nejvíce náchylné rostliny jsou ty, které rostou v oblastech, kde je častá letní teplota nad 20 stupňů Celsia a vyšší vlhkost vzduchu. Příliš vysoké nebo naopak nízké teploty či vytrvalé deště tuto chorobu utlumí. Proti této chorobě angreštů je zapotřebí bojovat od jara do podzimu.

Jak padlí poznat? Už v květnu se na mladých výhoncích objeví povlak moučného charakteru. Větvičce, která je napadena chorobou, osychají listy, větev zakrňuje. Jakmile angrešt odkvete, útočí nemoc na bobule. Ty pokryje bílým povlakem, který časem hnědne. Bobulky zasychají, nedozrají. Při mírnějších následcích bobulky dozrají, jsou již nepoživatelné. Mají nepříjemnou pachuť a požití může způsobit zdravotní následky.

  • Sázíme rezistentní odrůdy: Rixanta, Rolonda, Kaptivátor, Rocula a Invicta.

Jak se chránit? Na padlí musíme pomyslet již při výsadbě. Stromky nesázíme příliš blízko k sobě. Další prevencí je průřez. Prosvětlená koruna, kde není příliš mnoho stínu, padlí nesvědčí. Zato zarostlé a zastíněné korunky angreštu jsou pro padlí ideální. Pokud nám stromek zlikviduje choroba, musíme jej co nejdříve spálit. Proti padlí se lze chránit biologickými nebo chemickými postřiky. Mezi ty chemické patří např. Beaton, Discus, Karathane LC nebo Rubigan 12 EC, ten se používá před odkvětem. Biologické přípravky jsou např. Biool, Bioan, Bioton. Tyto přípravky na bázi řepkového oleje a lecitinu padlí potlačí. Další prevencí je výsadba odrůd, které jsou více odolné, to jsou Rixanta, Kaptivátor, Rocula, Rolonda, Invicta.

Autor: Raim Dvořák© B. Wylezich - Fotolia.com