Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Pálenice vyrobí více alkoholu než loni

02.11.2011 10:02

České pěstitelské pálenice by měly letos, i přes místy hodně špatnou úrodu ovoce, vyrobit více pálenky než loni. Zatímco loni činila jejich produkce zhruba 4,5 milionu litrů absolutního alkoholu, letos by to mělo být od pěti do 5,5 milionu litrů; půjde o průměrný rok.
Předloni byl velice dobrý rok (vyrobilo se 5,8 milionu litrů alkoholu), loňský rok byl špatný, ale letošek bude stoprocentně lepší. Je to ale otázka oblastí, což bylo letos výrazně markantní. Někde nebyly žádné třešně, jinde ano, podobné to bylo se švestkami i s jablky, která opět kralují a budou mít podíl v pálenicích kolem 70 procent. Letošní kampaň bude uzavřena v březnu až dubnu 2012.
Počet pálenic se každoročně zvyšuje o 15 až 20. Nyní jich je činných 486 a povolení byla vystavena zhruba 640 pálenicím. Zhruba 30 procent pálenic je v Čechách a zbytek na Moravě, nejvíce na Uherskohradišťsku, kde jich je asi 48. V Plzeňském kraji jejich počet stagnuje na desítce, což je podobně jako na Karlovarsku nejméně v zemi.
Řada pálenic nefunguje každoročně, také letos se všechny neotevřou. Některé mohou končit, protože se zpřísňují hygienické předpisy a více je kontroluje zemědělská a potravinářská inspekce. Navíc někteří mladí potomci moravských rodů už také pálit "kořalku" nechtějí.
Rozmach pálenic je dán tím, že po vstupu do EU mají oproti likérkám natrvalo 50procentní úlevu na spotřební dani. "Minipalírny" platí od loňského ledna 143 Kč za litr absolutního alkoholu. Výrobky jsou díky tomu pro lidi dostupnější, z alkoholu se odvede alespoň nějaká daň a hlavně je lihovina pod kontrolou.