Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 633
79%

Ne, nenavštěvuji 1 787
21%

Celkový počet hlasů: 8420


Pařeniště aneb jak na rychlení zeleniny

28.03.2013 12:27

PařeništěV březnu je spousta prostoru na sázení rostlin. Avšak většinu jich musíme zasadit do domácích truhlíků v teple domova. Jedinou možností, jak si vypěstovat už nyní rostlinky venku je pařeniště.

Začít bychom měli správným umístěním pařeniště. Pokud chceme, aby nám v něm plodiny, které do něj zasadíme, pěkně vyrostly, neměli bychom pařeniště umístit do otevřeného prostoru. Pařeniště bychom měli umístit poblíž zdi, aby bylo chráněno proti větru. Také by na pařeniště mělo svítit slunce po většinu dne. To proto, abychom zajistili dostatečnou vlhkost a teplotu pro růst plodin. Dále bychom měli pařeniště dát na srovnanou plochu a lehce jej zatlačit do půdy. Pokud jej umístíme na nerovnou plochu, kde budou značné mezery mezi pařeništěm a povrchem země, může se stát, že vám rostliny v důsledku přízemních mrazíků, které v dubnu a květnu často zažíváme, mohou umrznout.

Nyní máme umístěno pařeniště. Půda v pařeništi by měla být vhodná pro pěstování. Ideální je zemi prorýt a následovně ji promísit s hlínou z kompostu. Nyní máme vše připraveno. Můžeme začít s výsadbou.

Co sázet do pařeniště? Lze do něj umístit salát. Ten je ideální plodinou pro pařeniště. Avšak nemusíme zde pěstovat jen hlávkovou zeleninu. V pařeništi si můžeme také předpěstovat letničky. Zeleninu i letničky sázíme podle návodu na zadní straně balení.

Díky pařeništi si můžeme už v květnu vychutnat křupavé a lehké lístky mladých salátů nebo vychutnat krásu krásně kvetoucích letniček.

Pařeniště však není nejlevnější záležitostí. V obchodech je seženete kolem 1500 Kč. Pokud jste však zručnější, můžete si jej vyrobit sami. K tomu stačí pouze pár latí, kladivo a hřebíky, panty a také folie, kterou seženete v každém zahradním centru, a na závěr krabička rýsováčků (připínáčků). Pomocí latí a hřebíků postavíme čtvercový nebo obdélníkový rám, ke kterému nabijeme nohy do každého rohu. Tím jsme získali kostru pařeniště. Následně ji obalíme ze stran fólií a připneme do dřeva pomocí připínáčků. Pak uděláme druhý rám o stejných rozměrech, opět přes něj napneme fólii pomocí připínáčků. Nyní připevníme na kostru s nohama a na víko panty, opět pomocí hřebíků nebo samořezných vrutů. Tím jsme vytvořili kompletní pařeniště a už jej stačí jen umístit na správné místo.

Kladivo, latě, fólie, panty

Pařeniště musí mít víko, abychom přes den mohli větrat. Tím zaručíme, že nám rostliny uvnitř nebudou trpět na vysokou vlhkost a nezplesniví. Večer je zapotřebí víko vždy zavřít; tím předejdeme zmrznutí a zaručíme rostlinám ideální prostředí pro růst.

 

© apple1 - Fotolia.com