Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Pěstujeme černý bez

03.06.2013 13:42

černý bezBez byl dříve na zahradách nepostradatelným společníkem. Nastalo však období, kdy jej lidé likvidovali. Nyní se opět vrací do zahrádek i kuchyní. Bezinka, jak se tomuto 7-10 m vysokému keři lidově říká, je velice nenáročná. Nevadí jí zima ani teplo, slunce ani stín. Jediné co potřebuje je půda, která obsahuje dostatek živin. Na bezu je zdravé téměř vše; na co bychom si však měli dávat pozor, jsou plody. Pokud na internetu narazíme na recept, kde se plody konzumují bez tepelné úpravy, měli bychom si najít jiný. Tmavé bobulky mají silně projímavé účinky, konzumovat je lze pouze po tepelné úpravě.

Když bez začne kvést. V této chvíli se můžeme soustředit na sběr květů. Květy jsou poměrně velké s pronikavou vůní. Co se z nich dá připravit? Téměř vše. Z květů se vyrábí sirup, bezová šťáva, čaj, nebo je jen v těstíčku osmažíme. Květy jsou bohaté na vitamín C, éterické oleje a organické kyseliny. Čistí krev, léčí střevní potíže a jsou močopudné. Jsou účinným lékem proti chřipce. V tomto období jsou bezy plné krásně zbarvených zelených listů. Ty lze také účinně využít. Mladé listy jsou bohaté na vápník a lze z nich uvařit výborný čaj. Z nasekaných lístků lze vytvořit mast, která je účinná na bolest kloubů. Za pomoci listů také můžeme vypudit krtka ze zahrady. Stačí mu jen do hromádky zahrabat několik listů z bezu, specifický zápach jej donutí odejít ze zahrady.

Když se květy přemění v plody. Nažloutlé květy se promění v rudé a vínové bobulky. Ty jsou bohaté na kyselinu pantotenovou, na vitamíny A, B i C. Výborně chutnají a oproti květům působí kladně proti migréně. Z plodů se připravují džemy, povidla, zavařeniny, šťávy, vína i likéry. Po otrhání plodů bychom je měli ihned zpracovat. Začít musíme otrháním stopek, které negativně ovlivňují chuť. Následně je povaříme.

Tato rostlina se množí i sází poměrně snadno. Pro zasazení stačí vykopat jámu, do které vložíme rostlinku, tu řádně zalijeme a přihrneme hlínu. Udusáme a opět zalijeme. Množit keře je možné řízkováním, nebo za pomoci plodů. Plody dobře klíčí, proto je pěstování poměrně snadné.

 

Autor: Radim Dvořák © Iosif Szasz-Fabian - Fotolia.com