Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Pěstujeme česnek

22.07.2013 20:11

V červenci se věnujeme především sklizni. Kromě rajčat nyní dozrává i česnek. Tato rostlina je známá pod dvěma názvy, a to jako česnek kuchyňský nebo česnek setý. Patří do čeledi amarylkovitých a je známý především jako koření, které provoní a svojí výraznou chutí obohatí naše jídla. Česnek se pěstuje sázením jednotlivých stroužků z rozdělené palice česneku. Tuto činnost provádíme na podzim nebo na jaře. Česneku se daří v nezamokřených oblastech, kde půdu tvoří lehčí propustné půdy. V opačném případě je dost náchylný na nemoci, proto jej musíme očkovat mořením. Původ česneku není přesně znám, pravděpodobně však pochází z Mongolska. Odtud se rozšířil do Číny a z Číny do celého světa.

  • SÁZENÍ – česnek sázíme na jaře nebo na podzim. Při výsadbě na podzim je důležité odhadnout správné počasí. Pokud by byly po výsadbě ještě teplé týdny, česnek by vyklíčil a v zimě umrznul. Do země sázíme jednotlivé stroužky česneku. Pokud se chceme vyhnout starostem se zamotanými listy sousedních česneků, sázíme česneky s bříšky ve stejném směru. Tak porostou všechny jedním směrem. Česnek zatlačíme asi 3 cm hluboko. Pokud je mráz přes zimu vytáhne, na jaře je zatlačíme hlouběji.
  • ZASTŘIHNUTÍ -  v období květu musíme česnek zastřihnout. Pokud bychom to neudělali, česnek bude dávat energii do květu a palice česneku bude vyschlá a malá. Květy odstřihneme co nejdříve. Stonky, na kterých se tvoří květ, jsou měkké a šťavnaté, často se využívají v kuchyni. Po ostříhání je stačí umýt, nasekat a zamrazit. Lze je pak využít i v zimě. Pokud necháme vykvést česnek s vidinou, že zasadíme semínka, dali jsme si obtížný cíl. Takovéto pěstování je minimálně na dva roky. První rok zasadíme semínka, druhý rok nám z nich vyroste stroužek a další rok máme palici česneku, pokud nám ji do té doby něco nenakazí nebo nesežere.
  • SKLÍZENÍ – česnek sklízíme v první polovině července. Rostlinky podryjeme a vytáhneme. Pokud máme česnek na zahrádce, kde by se mu nemělo nic stát a má být v následujících dnech pěkné počasí, necháme jej rozprostřený na záhonu, aby doschnul. V opačném případě několik kusů svážeme a zavěsíme pod střechu. Jakmile nať uschne, odstraníme ji asi 2cm nad palicí. Česnek očistíme od hlíny a ustřihneme kořínky. Uskladníme do nezamrzajících prostorů. Můžeme jej využít po dobu několika měsíců jako ochucovadlo téměř veškerých pokrmů.

 

 

Autor: Radim Dvořák© Profotokris - Fotolia.com