Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Pěstujeme hrušně

19.09.2013 10:56

HruškaPokud máme zasazeny jabloně, chybí ještě hrušně. Tyto stromy jsou u nás pěstovány čím dál tím méně. Avšak svojí chutí a krásou patří do každé větší zahrady. Mají sladké plody, které jsou velmi šťavnaté a výborně se hodí do kompotů nebo jídel. Hrušeň dodá naší zahradě příjemnou podzimní atmosféru díky svému zbarvení listů. V létě nám dodá potřebný stín na zahradě. Proto bychom s jejím vysazením neměli otálet. Stejně jako jabloně se dělí na letní, podzimní a zimní. A stejně jako u jablek, zimní druhy hrušek vydrží nejdéle.

  • Letní – Červencová, Isolda, Alfa, Margarita, Santa Maria, Radana, Clapova červená, Clapova, Diana, Wiliamsova
  • Podzimní – Hortensia, Laura, Nitra, Bera Hardy, Komisowka, Bojničanka, Elektra, Hardyho máslovka, Boscova lahvice
  • Zimní – Decora, Amfora, Vila, Concorde, Packaham Triumph, Madame Verté, General Leclerc, Carola, Konference, Astra, Xenia, Uta, Dicolor, Monika, Erika, David, Beta, Bohemica, Delta, Dita, Grosdemange

Obecně platí, že letní hrušky mají období sběru od konce července do konce srpna, výjimečně do půlky září. Odrůda Červencová je méně odolná vůči mrazu, proto se pěstuje v níže položených oblastech. Problémem u hrušní je rez. Všechny letní odrůdy jsou proti rzi středně – vysoce odolné. Podzimní druhy jsou lepší pro skladování, avšak vydrží max. 2 měsíce. Začínají se sbírat v polovině září a koncem měsíce s nimi končíme. Boscova lahvice patří do teplejších oblastí. Naproti tomu Hortensia má nízkou odolnost vůči rzi, proto je potřeba se o ni více starat. Od konce září už dozrávají zimní odrůdy, ty se doporučují na uskladnění nejvíce. Sbíráme až do konce října. Nejméně odolná vůči chladu je ze zimních odrůd Packaham Triumph, proti rzi pak Konference, Xenia, David, ostatní odrůdy jsou středně až vysoce odolné.

Nejčastěji v našich zeměpisných podmínkách narazíme na hrušeň planou. Mezi staré odrůdy patří Červencová, Solanka, Koporečka nebo Kozačka. Ty jsou často vidět ve starých sadech, pokud nejsou delší dobu obdělávány, jsou náchylné na rez. Pokud se o stromy staráme a nenecháme u nich naplno propuknout rez, odmění se nám sladkými plody, ty jsou vhodné k přímé konzumaci, kompotování nebo vaření a pečení. Jsou to ideální stromy do zahrady.

Autor: Radim Dvořák © WoGi - Fotolia.com