Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Pěstujeme jahody

22.07.2013 20:50

JahodyJahody v červenci jsou vítaným zpestřením stravy. Pokud máme na zahrádce zasazené jahody, které plodí víckrát do roka, můžeme se dočkat velké úrody jahod. Pokud máme dostatek tohoto drobného ovoce, neměli bychom se bát je používat. Dají se z nich uvařit výborná a zdravá jídla, skvělé dezerty, nebo se jedí jen jako osvěžující ovocné plody. Jahody jsou velice zdravé, svým obsahem vitamínu C se mohou rovnat s citrusovými plody. Dále jsou bohaté na vitamíny A, B, E, na organické kyseliny – např. kyselina citrónová, kyselina jablečná, chininová, salicylová a šťavelová. Tyto látky pak působí na zdraví organismu a na prevenci proti nádorovým chorobám. Pokud máme stáleplodící jahodníky, zatím jim necháme prostor na tvorbu úrody. Pokud jsme však zasadili jednoplodící jahody, po sklizení letošní úrody nás čeká práce již nyní.

                Pokud už nejsou na jahodníku květy nebo plody, můžeme se pustit do údržby. Nejprve zjistíme, jaký máme druh rostlinky. Častějším druhem jsou ty, které mají neplodící rostlinky vzniklé na koncích výhonků matečné rostliny. U těchto rostlin výhony ustřihneme a zlikvidujeme. V opačném případě necháme i výhonky, dokud nová rostlinka nezakoření, následně odstraníme výhonek, aby rostlina nebyla dále vyčerpávána.

                 Rostlinky okopeme, aby se půda prokypřila. Dosyta zalijeme. Jakmile máme hotové tyto činnosti, pustíme se do hnojení. Ideálním hnojivem je kravský hnůj. Pokud k němu máme přístup, neváháme jej využít. Musíme dávat pozor na popálení listů. Pokud ke hnoji nemáme přístup, můžeme koupit ve specializovaných prodejnách pro zahrádkáře granulovaný kravský hnůj. U tohoto druhu hnojiva nehrozí popálení. Stačí jen lžíci granulí zahrnout do hlíny ke každé rostlince. Pokud jsou listy napadené, zejména skvrnitostí, stačí je otrhat tak, aby zbylo pouze srdíčko rostliny.

                V současné době také můžeme zakládat nové záhony nebo obměňovat staré jahodníky. Zhruba po třech letech rostlinky pomalu přestávají plodit. Proto bychom záhony měli pravidelně omlazovat. Na sázení nových rostlin je ideální dobou ráno a večer. V tomto období se vyšplhají teploty vysoko nad dvacet stupňů Celsia, což jsou podmínky nevhodné pro sázení, rostlinky by se nemusely dobře ujmout a mohly by uschnout. Jakmile máme zasazeno a hotové veškeré práce týkající se péče o záhon plný jahod, stačí už jen čekat na další jahodovou sezónu. Pokud máme těchto ovocných „drobků“ přebytek, můžeme je zamrazit a použít v zimních měsících.

Autor: Radim Dvořák© Smileus - Fotolia.com