Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Pěstujeme kapradiny

21.04.2013 19:34

KapradinyV tomto období máme zahradu ozdobenou krásnými květy mnoha druhů rostlin. Vykvetly už sněženky, krokusy i hyacinty. Dále jsou v plném květu narcisky a modřence a poupata vylézají i tulipánům. Existují však také rostliny, které nekvetou, a přesto jsou krásným doplňkem zahrady. Jednou z těchto rostlin jsou kapradiny. Kapradiny jsou jedny z nestarších rostlin na světě. Většina druhů měří několik desítek centimetrů. Některé druhy, především ty tropické mají formu stromovitých rostlin.

Pokud si chceme zasadit kapradinu na zahradu, potřebujeme sehnat semínka či rostlinu a najít správné místo se správnou půdou. Jaké kapradiny můžeme zasadit? Nejznámější a nejvíce rozšířená na našem území je kapradina s názvem Kapraď samec. Tuto kapradinu můžeme spatřit v lese na každém stinném a vlhkém místě. Jméno samec získala podle toho, že je mohutnějšího vzrůstu. Poměrně snadno se přesazuje; pokud si z lesa přinesete tuto rostlinu a správně ji zasadíte, neměla by přijít na zmar.

Další kapradinou často viděnou v zahradách je Pérovník pštrosí. Tato mohutná trsovitá kapradina dorůstá výšky až jeden a půl metru. Listy mohou dorůst do šířky kolem pětadvaceti centimetrů. V České republice roste ve výškách od 400 do 500 m nad mořem. Nejčastěji ji můžeme spatřit v okolí Hřenska v Českém Švýcarsku. Trhat bychom ji však neměli. V ČR je tato rostlina ohroženým druhem.

Jelení jazyk je menším druhem. Maximální výška této rostliny je okolo 60 cm. Opět je to chráněný druh, který můžeme spatřit v CHKO Moravský kras. Na rozdíl od předchozích zástupců je celolistý. Zdánlivě může mít listy podobné tropickým rostlinám.

Pelea knoflíková, naše nejmenší kapradina, má listy jako penízky. Lze ji pěstovat i v interiéru.

Jak a kam kapradiny zasadit? Kapradiny sucho a slunce nesnáší, proto bychom je měli zasadit do stinného a vlhkého místa. Také potřebují humózní a kyselou půdu. Pokud jsme vybrali správné místo (ideálně kolem jehličnanů), vykopeme díru a hlínu smícháme s rašelinou, použít můžeme i kompost z vlastního kompostéru. Tím docílíme dostatečné kyselosti půdy. Následně kapradiny zalijeme, což opakujeme v prvním měsíci často, aby se dobře uchytily.

Na jaře když nám začnou kapradiny vylézat, můžeme některé mladé výhonky, které jsou ještě stočené otrhat. Po důkladném proprání a uvaření můžeme použít tuto delikatesu do salátů s kuřecím masem.

 

Autor: Radim Dvořák © EcoView - Fotolia.com