Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Pěstujeme narcisy

04.06.2013 16:00

NarcisyV měsíci červnu, konkrétně na přelomu měsíce začíná období, kdy vytahujeme okrasné cibuloviny, jako jsou tulipány nebo narcisy. Narcisy jsou rostliny nenáročné, proto je dokáže pěstovat každý. Dokonce i malé dítě. Zároveň je to okrasná cibulovina s nádherně barevným květem. Rostliny s cibulemi patří k rychle rostoucím. V cibulích si drží zásobu látek, kterou pak rychle spotřebují při tvorbě květů. Po odkvetení usychají a cibule si berou živiny jak z květů tak z listů zpět, aby měly dostatek energie na další rok.

Nyní je ideální období na vytahování a množení rostlin. Rostliny s poschlými květy vytáhneme z půdy a rozdělíme cibule. Následně je omyjeme, osušíme a očistíme. Čisté cibulky pak uchováváme v suchém teplém prostředí. Použijeme například papírový sáček, bedýnka vystlaná novinami a podobně. Cibule kontrolujeme a nakažené nebo mechanicky poškozené vyhazujeme.            

Narcisy jsou velice nenáročné, proto je lze pěstovat téměř kdekoliv.

Na podzim, v měsíci říjnu, se k cibulím vrátíme. Nastává totiž čas výsadby. Stačí na určené místo, které je slunečné, nebo v polostínu, vykopat díry hluboké asi 20cm, lehce zasypat hlínou z kompostu a do hloubky okolo 10cm zasadit cibulky. Měly by od sebe být vzdáleny 8-15cm. Pokud je teplý podzim, trošku s výsadbou počkáme. Teplé podzimní počasí totiž nahrává škůdcům a chorobám. Jakmile cibule zasadíme, zalijeme je, aby měly dostatek vláhy na zakořenění. Po 4-5 letech narcisy opět přesazujeme. Narcisy není potřeba nijak hnojit ani příliš zalévat. Při kvetení však zaléváním docílíme delší kvetoucí doby. Po odkvětu stonek s květem seřízneme. Rostlina se pak nebude vysilovat.

Narcis může krásně ozdobit jídelní stůl, obývací pokoj, terasu. Aby dlouho vydržel, stačí jej přesadit s kořeny do květináče a zalévat. Kratší dobu vydrží uříznuté květy ve váze; mohou však působit velice hezky, pokud jich je dostatek. Pokud jim přidáme do vody výživu, prodloužíme životnost květům.

 

Autor: Radim Dvořák