Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 637
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8426


Pěstujeme rakytník

27.08.2013 15:08

RakytníkPodzim se rychle blíží a tím i prořezávání některých druhů dřevin, vysazování stromků a podobně. Jaké stromy nám mohou být prospěšné, jaké mají nejvíce vitamínu a jsou nejchutnější?

  • RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVITÝ – je keřovitý strom. Dorůstá výšky okolo 6m a je trnitý od hlavy až k patě. Původem pochází z Ruska. V současné době se však vyskytuje na celém území Evropy a ve velké míře i v Asii. V posledních letech se jeho pěstování rozmohlo především díky vitamínům, které obsahují jeho plody. V současné době se z něj vyrábí léky, sirupy, kompoty, marmelády, dále se využívá jako zábrana proti erozi nebo také v kosmetickém odvětví. Plody mají oválný nebo peckovitý tvar o velikosti okolo jednoho centimetru. Mají sytě oranžovou barvu. Chuť je různorodá, liší se podle odrůdy od hořké, trpké až po nasládlou. Plody obsahují spoustu vitamínů, především C, A, B, D, E, K. Například sirup z těchto plodů obsahuje až 20 krát více vitamínu C než pomeranč. Denní doporučenou dávku vitamínu C tak pokryjeme jednou bobulkou. Tento keřovitý strom pěstujeme na prosluněném místě v lehčích půdách. Ideální jsou písčité půdy bohaté na vápník. Lze jej však pěstovat na téměř každém místě. Osazují se jím i devastované půdy nebo okraje vod.
  • JEŘÁB OSKERUŠE – je vyšší strom. Dorůstá do výšky až 30m. Má silně olistěnou oválnou korunu. Tento strom je dlouhověký. V našich podmínkách se může dožít i pětiset let. V České republice se jedná o vzácnou dřevinu, která se vyskytuje na východě Moravy nebo v Českém středohoří. Plodem tohoto stromu je malvice, která má tvar hrušky nebo oválu. Barva je žluto až hnědozelená. Co se týče velikosti, plody jsou obvykle velké kolem 2-3cm. Mohou ale dorůst i do 5cm. Tento strom začíná plodit mezi desátým a dvacátým rokem života. Plody jsou sladké a bohaté na vitamíny, především A a C. Využívají se na marmeládu, jako koření podobné skořici, k výrobě pálenky. Jedná se o teplomilnou rostlinu, dokáže však přežít i tuhou zimu. Dává přednost prosvětleným suchým stanovištím. Tato místa by měla být bohatá na živiny.

Autor: Radim Dvořák  © Maxim Loskutnikov - Fotolia.com