Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Písek bude mít kompostárnu

06.07.2011 13:33

Písek letos začne budovat kompostárnu, ročně by se v ní mohlo zpracovat kolem 5500 tun rozložitelných odpadů. Bude se tam vozit biologicky rozložitelný odpad z veřejných ploch a od obyvatel města. Náklady na kompostárnu se pohybují kolem 50 milionů korun, město na ni získalo dotaci 90 procent.
Kompostárna vznikne u písecké teplárny. Musí se zpevnit plochy a koupit speciální stroje, které budou kompost zpracovávat. Písek sice už kompostárnu má, nezajišťuje ale optimální a efektivní využívání odpadu.
Město zároveň s novou kompostárnou zavede nové sběrné nádoby na biologický odpad. V ulicích bude rozmístěno více než 2000 nádob, lidé do nich budou moci dávat odpad ze zahrad nebo syrové zbytky z kuchyně. Počet nádob bude přizpůsoben počtu obyvatel v dané lokalitě, svážet se budou jednou týdně.
Současně s kompostárnou město u teplárny vybuduje nový sběrný dvůr. Lidé tam budou moci svážet biologicky rozložitelný i běžný odpad. Tento sběrný dvůr bude mít otevřeno každý den, ostatní mají otevřeno čtyři dny v týdnu. Vybudování sběrného dvora vyjde na téměř deset milionů korun. I na něj město získalo dotaci 90 procent.