Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 618
79%

Ne, nenavštěvuji 1 777
21%

Celkový počet hlasů: 8395


Plánujeme první výsevy

29.01.2014 12:13

VýsevyLeden nám za chvíli končí. Zima už začíná vystrkovat růžky. A sníh se konečně objevil i v nížinách. Většina zahrad je tedy pokryta sněhem, což našim rostlinkám jedině prospěje. Sníh je totiž přírodní izolant, který neutralizuje výkyvy teplot, které by mohly rostliny zahubit. Sníh a chladné počasí by mělo aspoň čtrnáct dní vydržet. Proto bychom se měli věnovat přípravě z domova. Co si můžeme nachystat? Nejdůležitější je rozmyslet si co, kdy, kde a jak chceme přetvořit. V současné době se totiž na pulty obchodů dostávají semínka. A těch je velká spousta. Jak se připravit?

Začneme tím, že si rozmyslíme, co budeme přetvářet. Zda to bude zeleninový záhon, skalka, bylinková zahrádka nebo záhon s květinami. Pokud jsme se upnuli na květiny, rozmyslíme si barvy. Podle barev můžeme radikálně zúžit výběr rostlin. Jakmile máme vybrané barvy, měli bychom si nastudovat, co za semínka lze pořídit. Tím opět zúžíme výběr. Následně se můžeme vydat do obchodu. V zásadě nekupujeme nejlevnější semínka. Spíše hledíme na kvalitu. Pouze kvalitní osiva totiž obdaří naši zahrádku bohatými květy a spoustou rostlinek. Levnější semena mají horší klíčivost a nejsou natolik kvalitní, proto se může následně zdát náš záhon poměrně prořídlý. Některé rostlinky se sázejí přímo do záhonu, ty potřebují teplotu nad +15°C. Ty co předpěstováváme, začneme sázet dle návodu na obalu. Rostlinky se snažíme sázet na každé místo, které je trochu neudržované. Tato místa jsou totiž zdrojem plevelů, které se rozšiřují do celé zahrady. Spousta druhů květin dokáže plevel přerůst a ten pak nemá sílu růst a zahyne.

Některé druhy, jako například kamélie či růže, potřebují před výsevem projít stratifikací. Není to nic obtížného. Jde o to, že semena takovýchto rostlin musí projít minimálně jedním až dvěma chladnými obdobími než začnou klíčit. Proto si nachystáme bednu, kterou vysteleme igelitem. Na igelit nasypeme vlhký písek. Na tuto vrstvu pak nasypeme a rozložíme semínka. Bedny pak vložíme do chladných prostor - do sklepa, menší množství můžeme do lednice. Po nějaké době dáme bednu zpět do tepla a po pár dnech opakujeme; jakmile vyklíčí některá semínka, můžeme dát bednu ven na nějaké stinné místo, kde je necháme do přepichování.

Jakmile kupujeme semena rostlin, vždy bychom měli hledět na kvalitu, v semenech je velký rozdíl, cena je jen o něco vyšší, za výsledek však stojí tuto cenu zaplatit.

 

Autor: Radim Dvořák Foto Fotolia.com