Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Počasí zatím včelám svědčí

01.04.2011 20:35

Letošní počasí zatím včelám svědčí, přes zimu uhynulo jen minimum včel a včelstva jsou ve velmi dobrém stavu. Jaká bude letošní produkce medu však rozhodne zejména počasí v následujících šesti až osmi týdnech.
Letošní zima byla pro včelařství velmi příznivá, ztráty byly úplně minimální. Včelaři považují za přirozené, pokud přes zimu uhyne maximálně deset procent včel.
O vitalitě včel svědčí podle fakt, že někde se již začaly rojit o několik týdnů dříve než tomu obvykle bývá. Mírné komplikace včelařům způsobil pouze návrat mrazů v minulém týdnu, kdy pomrzly některé kvetoucí rostliny.
Čeští včelaři loni na podzim zazimovali přibližně 528.000 včelstev, o 31.000 více než o rok dříve. Počet včelstev tak již mírně překročil úroveň před epidemií nemoci varroáza, která zdecimovala domácí chovy včel v roce 2008. Lze očekávat, že včelstev bude i letos přibývat. V minulosti tuzemští včelaři chovali až 800.000 včelstev.
V loňském roce po dvaceti letech, kdy chovatelů včel v ČR ubývalo, nastal ve vývoji jejich počtu zlom. Počet včelařů se meziročně zvýšil zhruba o pět stovek na 47.887. Důkazem zvyšujícího se zájmu lidí o chov včel je například rostoucí počet účastníků kurzů pro začínající včelaře i přibývající množství předplatitelů časopisu Včelařství.
Lidé se k tomuto tradičnímu odvětví vracejí, aby měli vlastní med nebo aby si zajistili opylení pro rostliny, které pěstují. Někteří začínající včelaři pak v době plné spěchu a stresu v chovu včel hledají relaxaci a zajímavý koníček. Je i určitá kategorie začínajících včelařů, kteří v tom vidí zdroj příjmu.
Většinu v Česku vyprodukovaného medu prodávají včelaři přímo ze dvora zákazníkům. V obchodních řetězcích naopak dlouhodobě převládají dovážené medové směsi. Spotřeba medu v Česku se dlouhodobě pohybuje kolem půl kilogramu na osobu ročně. Poptávka po něm však v poslední době mírně roste.
Na Moravě, tam, kde se loni neurodilo, už med není. V Čechách jsou ještě chovatelé, kteří nějaké zásoby medu mají. Cena medu se přesto od loňska příliš nezměnila. Na začátku letošního roku se světlé medy prodávaly v průměru za 110 až 120 korun za kilogram, tmavý med zůstával dražší a k dostání byl za cenu kolem 150 korun za kilogram. V níže položených oblastech ČR, například na Mělnicku, se mohou již zákazníci setkat s prvním letošním medem, ve výše položených oblastech bude první med až koncem května.
Loni se tuzemská produkce medu meziročně zvýšila o osm procent na 7455 tun. Podpořil ji nárůst počtu včelstev a příznivější počasí.