Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Podzimní výsadba stromů

07.10.2013 16:14

Výsadba stromůNa podzim nastává období, kdy zahrádkáři a ti co vlastní dům se zahradou, nějakou chatu v přírodě nebo aspoň kousek zahrady za městem, vysazují stromky. Není to způsobeno jen touhou něco zasadit; stále častěji si totiž lidé sázejí ovocné dřeviny, aby si mohli v létě sesbírat pár kousků ovoce, které nebude urychlené, chemicky ošetřené a drahé. Také sázíme okrasné dřeviny, které dodají našemu kousku půdy ten správný ráz.

Proč sázet stromy na podzim? Má to několik nesporných výhod. Stromky zasazené na podzim se lépe ujímají. Dokážou totiž čerpat vodu i v zimních měsících ze zamrzlé půdy nebo ze sněhové pokrývky. Také využívají vysokou vlhkost, která v zimních měsících nastává. Pokud sázíme stromky na jaře, většinou musíme provádět hluboký řez. Na podzim zkracujeme korunku pouze v malé formě.

Pokud chceme, aby nám strom prosperoval, měl bohatou korunu a nebyl to jen „pokroucený stařec“ musíme si při výsadbě dát pozor na několik věcí.

  • Místo – než koupíme stromek, měli bychom si o něm zjistit dostatečné množství informací. Nejprve však zajdeme na zahradu a prozkoumáme místo, kam strom chceme zasadit. Obhlédneme prostor. Podle toho totiž vybíráme velikost stromu. Do malého prostoru, kde si nemůžeme dovolit vysoký a mohutný strom pak můžeme zakoupit zakrslé druhy a podobně. Podle prostoru také určíme množství stromků, které vysadíme. Následně popadneme rýč a zjistíme, jaká je zde půda. Pokud je zde půda podmáčená, nebude se zde dařit některým druhům, ale vlhkomilné druhy se sem naopak budou těšit. Také potřebujeme vědět propustnost půdy. Pokud je půda dostatečně propustná, bude se zde dařit většině stromků.
  • Informace – nyní víme, jak velký strom můžeme na daném místě zasadit. Podle toho vybíráme druh a zjišťujeme podmínky, ve kterých se stromku bude dařit. Také sledujeme údaje o vzrostlém stromu v dospělosti, ten by se nám pak do prostoru nemusel vejít. Důležitá informace je množství světla a stínu. Každá rostlina má totiž jiné nároky na světlo.

Nyní můžeme zakoupit stromek. Jakmile zakoupíme stromek a dovezeme jej na zahradu, vložíme jeho kořeny aspoň na dvě hodiny do vody. Mezitím vykopeme dostatečně hlubokou jámu. Ta by měla mít minimálně půlmetrovou hloubku. Obecně platí že, čím je půda chudší a horší, tím větší díru kopeme. Jakmile máme vykopáno, využijeme kompost. Tím vysypeme dno jámy. Tak zajistíme, lepší ujmutí stromku a dostatek živin. Jámu dostatečně prolijeme vodou a vložíme do ní stromek.
Následně k němu přisypeme zeminu a poté jej narovnáme. Zeminu udusáme a stromek opět zalijeme. Půda klesne, proto opět dosypeme zbytkem zeminy. Zálivku opakujeme do doby, než přijdou první mrazy. Pokud vše dobře dopadne, další rok se můžeme těšit z krásy nového společníka na zahradě.

Autor: Radim Dvořák © jojobob - Fotolia.com www.sadarstvi.cz