Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 610
79%

Ne, nenavštěvuji 1 771
21%

Celkový počet hlasů: 8381


Popínavá klasika - břečťan

07.10.2013 16:03

BřečťanZačal říjen a právě tento měsíc patří podle keltského horoskopu břečťanu. Ten trvá od 30. 9. do 27. 10. Břečťan patří do čeledi aralkovitých, obsahuje 15 druhů popínavých stálezelených rostlin a dřevin. Na zemi nepřekročí výšku dvaceti centimetrů. Jakmile je však poblíž nějaký strom, skalka či dům, neodolají a hned se na něj vrhnou.

Břečťan potřebuje polostín nebo světlé místo, kde je však poměrně chladno. Co se týče množství vody, především po zasazení potřebuje hodně vlhkosti. Vyžaduje stále vlhkou půdu, ne však přemokřenou. Přes léto mu můžeme pomoci dostatkem hnojiva – přípravkem pro zelené kultivary. To však použijeme pouze tehdy, jestliže sázíme až na podzim. První dva měsíce po zasazení totiž nehnojíme vůbec. Pokud si břečťan chceme namnožit, uděláme si několik řízků, které mají dostatek listů. Zakoření nám zhruba za dva měsíce. V interiéru můžeme narazit na jeho tropického příbuzného. Ten má menší listy a na rozdíl od svého příbuzného, který roste v České republice volně v přírodě, je jedovatý.

Tato popínavá rostlina likviduje velké množství škodlivin z ovzduší, někdy je přezývána jako likvidátor benzenu. Pozor bychom si měli dávat na čerstvé květy a listy. Ty jsou totiž toxické, způsobují podráždění v trávící soustavě. V některých případech může toto podráždění končit i smrtí. Využívá se však při léčení onemocnění dýchacích cest, bronchitidy nebo astmatu. Extrakt z břečťanu je také vhodný při léčbě chřipky a nachlazení. Z předem umytých břečťanových listů můžeme díky rozdrcení připravit účinný obklad. Pokud jej užíváme, měli bychom mít na mysli, že maximální doba přiloženého obkladu by neměla přesáhnout 15 minut. Místa, která se obkládala, se pak otírají kapesníkem vlhčeným v lihu. Na sennou rýmu je velmi účinný prášek z rozdrceného sušeného břečťanu. Každý večer užíváme špetku tohoto prášku. Břečťan se však nevyužívá jen v lékařství. Je využíván také v kosmetice, kde se z něj připravují přípravky proti celulitidě.

Touto stálezelenou rostlinou si můžeme nechat porůst dům, pergolu, zahradu nebo hromadu sutě, kterou nemáme kam vyvézt. Dodá naší zahradě nádech starobylé zahrady a dodá zvláštní atmosféru. Zároveň nám může být prospěšný v domácí přírodní lékárně.

 

Autor: Radim Dvořák www.popinave-rostliny.cz a www.vladeko.cz/pergoly