Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Poslední čas na sklizeň rajčat

06.10.2013 15:29

Rajčata Podzim už je v plném proudu a dokonce nás už stihly překvapit ranní mrazíky. Tyto mrazy jsou nejhorší noční můrou pro teplomilnou zeleninu, kterou jsme si na jaře kvůli mrazu předpěstovávali v teple domova. Tyto rostlinky potřebují teplo a slunce. Proto můžeme již nyní být svědky toho, že máme na zahradě několik keříků rajčat, která jsou obsypána zelenými kuličkami. Že nám rajčata nedozrála však nemusí znamenat tragédii. I zelená rajčata totiž můžeme sklidit a využít. Začít bychom měli už nyní, mrazy rajčatům nesvědčí. Čím déle pak budou na zahradě, tím menší bude šance na záchranu. Zima a vlhkost jsou totiž ideální podmínky pro napadení plísněmi a houbami. Nenapadená zeleně svítící rajčata sesbíráme a vložíme je do nějaké bedýnky či krabice. Vhodné jsou například krabice od bot. Do této bedýnky, krabice nebo nádoby vložíme k rajčatům jedno či více jablek. Ty obsahují látky (etylen), které rajčata potřebují k dozrání. Rajčata musíme často kontrolovat. Některá mohou hnít. Takto napadené plody musíme co nejrychleji odebrat, aby nebyla ostatní rajčata napadena. Rajčata časem dozrají a my je tak můžeme využít v kuchyni.

Další možností je využití zelených rajčat v kuchyni. Zelená rajčata obalíme v kukuřičných lupíncích (cornflakes) nebo těstíčku a usmažíme. Tento způsob přípravy pochází z Ameriky. Zelená rajčata s paprikou, zelím, cukrem, solí a octem podusíme a následně naplníme sklenice, které uzavřeme víčky. Tato směs se pak hodí do dresinků nebo k masu. 

Pokud máme na rostlince všechna rajčata nenakažená a jen některá dozrála, můžeme využít italského způsobu. Ten funguje tak, že vytáhneme celou rostlinu s kořeny, popřípadě jen ulomíme větev s nenakaženými rajčaty. Tuto rostlinu pak zavěsíme do tmavé místnosti, která je vytápěná. K tomuto účelu se hodí vytápěné sklepy nebo garáže či komory. Díky zralým rajčatům a dostatečné teplotě pak dozrají i rajčata zcela zelená. Takto sklizená rajčata si pak můžeme uskladnit nebo nasušit a využívat je celou zimu stejně jako ta zralá.

 Autor: Radim Dvořák www.rajcata.com