Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Potřebujeme na zahradě křovinořez ?

25.05.2013 14:45

KřovinořezV současné době musíme často řešit otázku, co s přerostlou trávou. Nejideálnějším nástrojem na posekání vysoké trávy nebo sekání trávy na strmých nebo kamenitých stráních je křovinořez. Jak křovinořez vybrat a být s ním spokojen? V první řadě bychom měli dávat pozor, abychom si nespletli křovinořez se strunovou sekačkou. Strunové sekačky mají mnohem menší výkon a většinou jsou elektrické. Slouží pouze k úpravě trávníku kolem stromů a plotů. Při výběru křovinořezu bychom měli postupovat následovně. V první řadě bychom měli hledět na zpracování. Pokud navenek vypadá nekvalitně, málokdy je funkčnost opakem. Proto se snažíme vybrat přístroj, který má na první pohled kvalitní zpracování. Na první pohled je poznat i uchopení. Nejčastěji se setkáme s uchopením typu „bike“ nebo držadlovým. Držadlová uchycení jsou u lehčích strojů, nesporná výhoda je ve skladnosti. Pohodlnější je uchycení zvané bike, lépe se s křovinořezem manipuluje a společně s popruhem na tělo, který odlehčí váhu křovinořezu, lze snadno posekat velkou část pozemku.

Motory u křovinořezů jsou dvou i čtyřtaktní. Motory dvoutaktní jsou mnohem levnější. Ostatní výhody jsou na straně čtyřtaktního motoru. Má větší výdrž a je méně poruchový. Také bychom se měli podívat na zdvihový objem. Pokud s přístrojem budou pracovat i ženy, měli bychom vybírat stroje do 40ccm, tyto stroje na posečení zahrady a těžko dostupných míst bohatě stačí. Stroje s vyšším zdvihovým objemem jsou už převážně profesionální stroje, které jsou na běžnou úpravu zahrady zbytečné. Výkon křovinořezů se pohybuje od 0,5 do 3 kW. Nejčastěji se setkáme s křovinořezy o výkonu od 1,2 do 2,1 kW. Tyto stroje si poradí i s velkými zahradami nebo drobnými keři. V obchodech tyto stroje můžeme nalézt pod názvem poloprofesionální křovinořez. Tyto křovinořezy jsou také nejčastěji kupovaným zbožím v této kategorii. Vyšší výkon mají pouze stroje profesionální, které jsou zbytečně těžké a výkonné na údržbu zahrady.

 

Autor: Radim Dvořák © TEMISTOCLE LUCARELLI - Fotolia.com