Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Potůček v zahradě

13.05.2013 13:29

 Potůček k jezírkuVoda v zahradě je důležitým prvkem. Nejen, že uklidňuje naše smysly, ale také prospívá našemu zdraví a přiláká spoustu obyvatel, kteří nás mohou těšit svojí přítomností. Bublání potůčku uklidní, tekoucí voda pomůže alergikům, zachytává totiž pyly. Dále je to krásný estetický prvek, který zvedne vlhkost v naší zahradě a to prospěje nejen nám, ale i rostlinám v zahradě. K potůčku se slétá ptactvo, ke koupeli, nebo se jen občerstvit. V tůňkách, které na potůčku můžeme vytvořit, se mohou skrývat žabky, nebo drobný vodní hmyz.

Vytvoření potůčku můžeme nechat na odborné firmě, tato varianta je poměrně nákladná, ale poměrně rychlá. Pokud chceme ušetřit, tak větší investice budou spočívat pouze v nakoupení fólie pro vybudování zahradního jezírka a čerpadla, které bude vodu pohánět. Tato varianta nám ušetří spoustu finančních prostředků, je však poměrně dlouhodobou a fyzicky náročnou záležitostí. V každém případě bychom měli začít výběrem místa. Pokud bude potůček protékat pod stromy, bude to vypadat hezky. Práce spjaté s tvorbou a údržbou se ale nevyplatí. Listí, které bude padat do potůčku, jej bude zanášet a vykopání bude náročné díky množství kořenů. Na druhou stranu, potůček by měl být aspoň část dne zastíněn. Pokud máme zahradu ve svahu, tvorba bude jednoduchá, pokud není svah, buďto vytvoříme skalku pomocí kamenů, nebo nahrnutím hromady hlíny na jedno místo. V tomto případě je nutné počítat s tím, že nám potůček bude sedat, protože hlína není pořádně udusaná. Pokud chceme vytvořit malou kaskádu u jezírka, bude na tvorbu stačit několik starých cihel a písek. Pomocí cihel vytvoříme kaskádovité koryto, které posypeme pískem. Nyní stačí nainstalovat fólii. Pokud děláme větší potok, měli bychom myslet na zakotvení fólie. Budeme potřebovat, aby přesahovala aspoň 20cm, přes okraje a na krajích vykopeme „drážky“. Do nich vložíme okraj fólie a zasypeme kamením. Pokud máme udělaný svah, vytvoříme v něm nepravidelné schody, díky kterým vytvoříme přelivy, vodopádky, tůňky a peřeje. Fólii před vystláním koryta necháme aspoň hodinu na slunci, aby dobře změkla a byla lehce tvarovatelná. Nyní vložíme a následně vysypeme pískem, následně vložíme největší kameny, potom menší a následně ty nejmenší. Vhodné jsou jak ploché, tak kulaté oblázky. Pomocí rovných jdou vytvořit krásné kaskády, kulaté oblázky se hodí na dno.

Kameny by měli být z okolí, tím docílíme přírodního charakteru.

Kde seženeme kameny? Buďto si kameny koupíme, nebo je při cestách po okolí nasbíráme. Ideální je tvořit potůček z kamenů, které se vyskytují v okolí, tím docílíme přírodního charakteru. Čerpadlo už nikde nenajdeme, to budeme muset stejně jako fólii koupit. Podle velikosti potoka by mělo mít průtok. Minimálně by však mělo mít průtok 1500l/hod. Čerpadlo bude stát kolem tří tisíc. Pokud chceme více investovat, můžeme koupit solární, sníží nám spotřebu.

Plazivá vrbina a vlhkomilné trávy se budou u potůčku krásně vyjímat.

Kolem potoka vysázíme plazivé rostliny. Ideální je vrbina penízková, mechovec nebo vlhkomilné druhy jako jsou pomněnky, vlhkomilné trávy a různé druhy mechů milujících vodu. Do tůněk, kde se voda zpomaluje, můžeme vysázet jezírkové rostliny, jako jsou kosatce, orobince a další trávy. Podél potůčku vysázíme také keře, které vytvoří úkryt pro ptactvo a další obyvatele, kteří se nám se nastěhují. Dobrý společník je také okrasný bambus, dodá potůčku zajímavý nádech.

Autor: Radim Dvořák