Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 622
79%

Ne, nenavštěvuji 1 780
21%

Celkový počet hlasů: 8402


Pozor na mšice

28.01.2014 12:16

RůžeDávno jsou ty časy, kdy jsme měli krásně rozkvetlou zahrádku. Sice se pomalu, ale jistě blíží jaro, zima však udeřila teprve nyní. Proto se dá očekávat, že zde stráví i část jarních měsíců. Proto se na rozkvetlou zahrádku ještě nějaký pátek nepodíváme. Co však můžeme nyní vidět? Místnosti plné rostlin, které jsme schovali před mrazem. A právě na těchto rostlinách můžeme dost často nalézt mšice. Co s nimi? Pokud na rostlince uvidíme jednu tečku, která by mohla připomínat mšici, můžeme si být jisti, že tu není sama. Mšice se totiž vyskytují ve větších počtech, spíše v koloniích. Podle teploty a kolonie se také může lišit barva, proto bychom se neměli ani barvou nechat zmást. Mohou být bílé, šedivé, černé, zelené, žluté i světle růžové. Nejúčinnější na tyto malé potvůrky je prevence. Díky prevenci totiž odhalíme malý počet a nemusíme tak složitě likvidovat celou kolonii.

                Proč nám mšice vlastně vadí? Mšice sají z rostlin šťávu a tím rostliny vysilují. Na tomto místě pak rostlina ztrácí barvu - objevují se fleky. Takto mohou zlikvidovat celou rostlinu. Nejoblíbenější jsou u mšic pak mladé listy.

                Pokud chceme tyto parazity zlikvidovat, máme několik možností. Pokud není mšic příliš, použijeme na rostlinu mýdlovou vodu. Tím máme velkou šanci, že mšice zlikvidujeme. V zimě se začínají krátit dny a teploty klesat, to způsobí, že se začnou líhnout samečci a mšice se množí. Proto kolikrát můžeme nalézt na rostlině opravdu velkou kolonii. Jak s ní zatočit? Ideální řešení je nasazení parazitické vosičky (Aphidius Alemani). V dospělosti tato vosička měří asi 2mm. Je tmavá a štíhlá. Vosička likviduje mšice tak, že naklade do jednotlivých mšic vajíčka. Ta jsou paralyzována a později uhynou - z těchto mšic se později líhne nová generace vosiček. Jedna samička vosy zlikviduje až 300 mšic. Zároveň při napadení mšice vypouští obranný feromon, který varuje ostatní mšice. Ty následně odpadávají z listů na zem, kde jich většina zahyne. Z venku si můžeme donést mšici kyjatku zahradní. Proti té je vosička bezbranná. Pokud nám v domě poletují zlatoočka, můžeme je využít nyní. Ty se mšicemi spolehlivě zatočí a jsou zdarma. Můžeme je nalézt v chladných částech domu. Pokud ani toto nepomůže, musíme se obrátit na finančně nákladnější chemické postřiky.

 

Autor: Radim Dvořák