Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 621
79%

Ne, nenavštěvuji 1 779
21%

Celkový počet hlasů: 8400


Přesazujeme zeleninu

10.04.2013 16:35

Přesazování zeleninyV březnu jsme si začali předpěstovávat zeleninu s vidinou šťavnatých rajčat, velikých paprik a podobně. Na vysazování na záhonek je ještě brzy. Nyní bychom se měli spíše věnovat přípravě hlíny v zahrádce, aby byla nachystána, až se oteplí a rostlinky se budou hlásit o přestěhování na čerstvý vzduch. Pokud budeme mít správně prokypřenou hlínu, dostatečně pohnojenou, nebo obohacenou o živiny díky našemu domácímu kompostu, rostlinky naší zeleniny rychle zesílí a začnou pomalu plodit. Tímto dosáhneme toho, že budeme mít čerstvou zeleninu už začátkem léta. Pokud jsme tedy nachystali půdu, měli bychom se také věnovat semínkům zeleniny, která nám už vyklíčila.

Často se stává, že rostlinky některé zeleniny vyklíčí dříve, některé později. Například rajče, pokud jej ještě přikryjeme fólií, nám může za týden začít prorážet hlínu. Naproti tomu paprice tento proces může trvat třeba i měsíc. Chilli papričky, stejně jako kozí rohy klíčí zhruba čtrnáct dní, klasická paprika červená za stejnou dobu nemusí jevit ani náznaky toho, že by chtěla růst. Proto bychom neměli zatím žádné květináčky, kde nejsou zelené klíčky, vyhazovat.

Rostlinky, které nám už vyklíčily, bychom nyní měli rozsadit a to bychom měli udělat hned, jak dosáhnou výšky kolem 3 cm. Jakmile nám přerostou, kořeny se rostlinkám zamotají a rozdělování rostlinek za pomoci přetržení kořínků může způsobit, že se bude sazenice dlouho soustředit na regeneraci a bude pomalu růst. Přemístění malé rostlinky je nejjednodušší s pomocí kávové lžičky. Lžičkou nabereme rostlinku i s kořeny a opatrně ji vložíme do připraveného květináčku. Ten by měl mít průměr aspoň 5 cm a výšku aspoň 7 cm. Do květináčků bychom postupně měli zasadit všechny rostlinky. To hlavně proto, aby se nevytahovaly pouze do výšky, ale aby měli mohutný a pevný stonek. Jakmile máme všechny rostlinky přesazeny, zbývá nám je zalít a pouze čekat, než nám vyklíčí ostatní rostlinky, které si dávají na čas.

Na přesazování se výborně hodí kelímky od jogurtů, a to všech velikostí. Dále můžeme využít role od toaletního papíru. Ty můžeme při přemisťování do venkovní zahrádky zasadit společně se sazenicí, papír se postupně rozpadne a bude držet déle vlhkost u rostliny.

 

Autor: Radim Dvořák © JackF - Fotolia.com