Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Převislé jehličnany

07.06.2013 16:10

 JehličnanyJakmile jsme zvládli všechny úkoly, co nás v červnu čekaly, nebo pouze máme čas na úkony, které nás teprve čekají, máme prostor na zkrášlení zahrady. Jakjinak udělat zahradu hezčí, než výsadbou. Především výsadba stromů dodá zahradě zajímavý ráz. Velice populární je v zahradách převislý strom. V posledních letech dokonce převislý jehličnan. Tyto převislé jehličnany s hodí jak do starých zahrad, tak do moderních neosázených zahrad jako solitér. Kam tedy tyto stromy vysazovat? Ideální jsou místa, které nejsou vzhledově žádnou lahůdkou. Tyto stromy takovému zákoutí dodají správný nádech. Tyto stromy však rádi prostor, jsou k tomu stvořeni. Jakmile převislý jehličnan zasadíme mezi další stromy, můžeme si být jistí, že 90% návštěvníků, někdy ani my samotní si jej nevšimneme. Jakmile jej zasadíme jako solitér, oživí nám celou zahradu a bude významným prvkem. Pokud sázíme jako solitér, můžeme vedle něj zasadit další dva převislé, ale jiné druhy, aby kontrastovaly. Tyto stromy lze pěstovat i v květináči, z toho vyplývá, že jej můžeme vysadit kdekoliv, třeba i do skalky.

Jak bychom se o tyto stromy měli starat? První dva roky bychom stromům měli dopřát bohatou zálivku. Jakmile se stromy ujmou, stačí jen minimální zálivka. Co se týče stříhání, stříháme jen minimálně. Stromy rostou pomaleji, proto střih není příliš potřeba. Pokud se dostaneme do fáze, kdy už nám leží větve na zemi a rozlézají se, tak už byychom je měli z lehka sestřihnout. Hnojíme stejnými hnojivy jako ostatní jehličnany.

Převislé jehličnany si můžeme vytvořit sami, stačí často zastihovat hlavní kmínek. Větve z postupně začnou tvořit převislou korunu. Další možností je nákup. Můžeme nakoupit stromky převislé, které jsou jako převislé pěstovány od mala. To znamená, že budou mít větve po celé výšce. Naroubované převislé na normální vypadají tak, že mají holý kmínek a převislou korunu. Tyto stromy bývají nejpopulárnější. Pokud pro tyto stromky jedeme do zahradnictví, můžem využít z výběru mnoha druhů, jako jsou borovice, smrky, modříny, tůje a podobně. Zároveň můžeme zakoupit téměř libovolnou velikost, měli bychom si však připravit větší finanční obnos. Tyto stromky jsou poměrně nákladnou záležitostí.

Autor: Radim Dvořák