Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Přikrmování zvěře

02.12.2013 16:23

Jablka na podzimZima ještě nenastala, avšak nízké teploty naznačují, že se rychle blíží. Práce na zahradě už jsou téměř u konce. Do země už příliš kopnout nemůžeme, jelikož je ve většině případů zmrzlá. Volnější období můžeme využít k přípravě na zimu. Pokud naši zimu navštěvují obyvatelé, kteří v našich podmínkách zimují, měli bychom jim trošku pomoci přikrmováním. Jelikož jsme zničili většinu lesů a míst, kde měli tito obyvatelé dostatek potravy, tak jim to vlastně dlužíme. Pro ptáky vyrobíme krmítka a sypeme jim zde zrní a jiné oblíbené pochoutky. Pokud na naší zahradě sídlí dravec, můžeme mu sem a tam přihodit kousek masa. Jiné to je se srnkami. Pokud máme poblíž zahrady les či pole, můžeme si být jistí, že k nám sem a tam srnka nebo jiný lesní obyvatel, zavítá.

  • Kam bychom měli krmivo umisťovat? Pokud je poblíž nějaký krmelec, je to určitě ideální místo. Na potravu tady neprší, nesněží, je v suchu a dlouho vydrží. Také je sem zvěř naučena chodit. Pokud si chceme vybudovat vlastní krmelec, neměli bychom jej umisťovat poblíž mladých stromků. Ty by mohly dopadnout velmi špatně. Také jej neumisťujeme v místech, kde chceme mít pěknou trávu nebo dokonce květiny. Zvěř se sem naučí chodit a větší koncentrace kopýtek může podloží mírně poškodit.

Čím přikrmovat? Krmíme několika typy. KRMIVA OBJEMNÁ, ta jsou tvořena trávami a bylinami. Je to především seno nebo seschlé maliny, ostružiny ... Trávící trakt zvěře si s touto potravou dobře poradí a také do organismu dostanou spoustu živin. Zvěři nevadí ani mokré seno. Avšak musíme dávat pozor, aby v krmelci nebylo mokré seno příliš dlouho, začalo by plesnivět a to už by byl problém. KRMIVA DUŽNATÁ, jsou to vlastně ovoce a zelenina, kterou máme uskladněnou ve sklepě. Vhodná jsou jablka, hrušky, špendlíku, švestky, mrkve, brambory nebo řepa. V tuhých zimách jsme mohli vidět srnky na kompostě, kdy přebírají jablka, která jsme už vyřadili. To je tím, že zvěři příliš nevadí ani hniloba, tudíž se nemusíme bát, dávat do krmelce už i přešlé ovoce. Dále přikrmujeme pečivem, solí a jadrnými krmivy.

 

Autor: Radim Dvořák Foto Fotolia