Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 635
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8424


Připravujeme trávník na jaro

20.03.2013 10:50

TrávníkSen každého zahradníka, stálezelený trávník, který je odolný a zároveň hustý. V březnu je ještě mnohdy pod sněhem a tak nás netrápí, že jsme se na podzim nedostali ani k posečení ani k prohrabání či vertikutaci. To je však chyba. To co jsme před zimou zanedbali, musíme nyní dohánět. Proto je důležité, abychom se důkladně připravili a byli nachystáni, až přijde náš čas.

První co bychom si měli nachystat, jsou pracovní rukavice a hrábě, bez těchto pomůcek se neobejdeme, dále je důležitý na údržbu vertikutátor. Tento přístroj je poměrně nákladný, ale vyplatí se investovat. Ušetřit se však také dá. Avšak peněžní prostředky zde budou nahrazeny dřinou. Stroj lze nahradit vertikutačními hráběmi, tyto hrabě lze v obchodě sehnat za dvě stovky. Dále budeme potřebovat nějaký kýbl na zbytky, které shrneme z trávníku.

Hrábě, vertikutátor, pracovní rukavice

Jakmile roztaje sněhová pokrývka a mrazy nás také opustí, je třeba vyrazit do boje. Počkáme, až trávník trochu vyschne a můžeme s hráběmi v ruce vyrazit. Trávník je po zimě přikryt odumřelými zbytky staré trávy, ale hlavně se zde rozrůstá mechové podloží. Tyto dvě části na trávník působí velice negativně, tvoří nepropustný plášť. Díky tomuto plášti je trávník velice náchylný na plísňová onemocnění. Zároveň dochází ke zkrácení kořenového systému a díky tomu nám v létě trávník žloutne a usychá.

Než šáhneme po vertikutátoru, měli bychom zkrátit trávník na tří až čtyři centimetry. Následně vezmeme vertikutátor. Nastavíme vertikutátor vybavený ostrými noži tak, aby jen zlehka prořezával půdu, tím docílíme maximálního výsledku. Pokud by se nože zařezávali příliš hluboko do země, poškodili by kořenový systém trávníku a trávník by pak pomalu regeneroval a neměl sílu na růst. Vertikutátorem odstraníme tento plášť, provzdušníme trávník a dovolíme mu snadný a ničím nerušený růst. Trávník projíždíme v pásech na sušší trávě. Ideálně 1-2 dny po dešti, či tání sněhu. Nyní se chopíme hrábí a pustíme se do úpravy trávníku. Hráběmi odstraníme všechny odumřelé zbytky, posekanou trávu a zbytky po práci s vertikutátorem. Zbytky se výborně hodí na kompost, nebo je hodíme do nějakého zapomenutého koutu zahrady, kde se rozloží.  

                Nyní nás čeká drobná, ale náročná práce. Je zapotřebí vytrhat plevel, který je lehce rozpoznatelný, jakmile je necháme v trávníku, bude se na jeho úkor rozrůstat. Pokud nám po této práci, či po vertikutaci zbyli na trávníku holé plochy, je zapotřebí zaset zde vhodnou travní směs nanovo. Jakmile máme zaseto, stačí jen zasypat náš trávník jarním přídělem hnojiva. Nyní už jen vyhlížíme, jak raší nový trávník.

VERTIKUTÁTOR x VERTIKULÁTOR

                Pokud se chystáte ke koupi vertikutačních přístrojů, dejte si pozor. Často na internetu narazíte na slovo VERTIKULÁTOR. Nejedná se o nic jiného, než překlep, který se stal stálicí. Vertikutátor je odvozen od slova vertikutace, což je synonymem ke spojení prořezávání trávníku. Prodejci jsou v této oblasti dosti neznalí, proto nebuďte překvapeni, že vám někde budou nabízet vertikulátor, nebo dokonce přesvědčovat, že vertikulátor je vylepšená verze vertikutátoru, avšak opak je pravdou. Žádný vertikulátor neexistuje. Avšak pokud zjišťujete před výletem do terénu, jak se ceny pohybují, nebojte se zadat do vyhledávače slovo vertikulátor, prohlížeče bohužel často znají více vertikulátorů, než vertikutátorů.

 

Autor: Radim Dvořák © Taiga - Fotolia.com