Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Připravujeme zahradu na jaro

25.03.2013 14:43

Proutěný plotZáhon jsme si už nachystali, postarali se o přezimující jahodník. Nyní bychom se měli vrhnout na stromy, keře a vysoké trávy. Jakmile zvládneme tyto tři těžké úkoly, máme nad zahradou téměř vyhráno. Nakonec jen pár drobností a máme nezbytnou práci v březnu za sebou.

Ovocné stromy už máme prořezané. Pokud ne, o technice se můžete dočíst v článku Řez ovocných stromů. Nyní se vrhneme na keře. Keře potřebují také prostor. Prvním krokem, jak jim prostor dát, je odstranění suchých větví. Následně ostříháme větvičky, které jsou různými důsledky pokroucené nebo zakrslé. Po tomto ošetření bude keř dosti prosvětlený a na jaře krásně obrazí a odmění se velkým počtem květů. Na závěr sestříháme do tvaru, jaký je pro nás vyhovující.

  • Keře stříháme do tvarů, jaké nám vyhovují. Nenecháváme pokroucené větve, které plodí jen minimálně.

Jakmile máme prostříhané stromy i keře, měli bychom prosvětlit i okrasné dřeviny. Ty stříháme obdobným způsobem jako ty ovocné. Jediný rozdíl je ten, že se zde soustředíme hlavně na tvar. Pokud u okrasných stromů chceme velmi hustou korunu, nestříháme větve přímo u očka, ale třeba jeden cm od oka. Tím docílíme, že v následujícím období z větve vyraší spousta „výmladků“ a zahustí nám korunu.

Nyní se nám po zahradě válí velká spousta zbytků. A to jak plevele, tak ostříhaných větví a podobně. Plevel je ideálním společníkem na kompostu spolu s odumřelými zbytky rostlin, zbytky jídla atd. Dlouhé tenké větvičky se výborně hodí na dekorační činnost. Lze z nich uplést obal na květináč, dále z nich můžeme vytvořit plot, který nám rozdělí zahradu na účelové prostory, nebo je lze nalámat na kousky a využít na zátop. Ty větší větve pořežeme a využijeme další zimu při topení v krbu, nebo v létě u táboráku.

Dále bychom se měli věnovat travám, které byly přes zimu svázány. Ty musíme rozvázat a ostříhat. Tato odumřelá hmota chránila přes zimu rostliny před mrazem, nyní už je spíše na obtíž. Tyto zbytky taktéž odneseme na kompost. Další činnost, která nás nyní čeká je osvobození svázaných jehličnanů, které tak byly chráněny před sněhem. Na závěr už jen stačí očistit všechny používané nástroje, uklidit a máme opět na chvíli klid, ve kterém si můžeme vychutnat výhled do krásně upravené zahrady.

 

 

 

Autor: Radim Dvořák © Alis Photo - Fotolia.com