Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 625
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8406


Připravujeme zeleninovou sadbu

06.03.2014 18:23

PařeništěBřezen se blíží do svojí poloviny a teploty tomu jasně nasvědčují. Na zahradách lze načerpávat energii u rozkvetlých květin a krásně hřejícího slunce. Stromy už vítají jaro svými pupeny, které se za chvíli přemění v listy a květy. Keře jsou na tom podobně a rostliny, ty už některé vykvetly nebo dokonce odkvetly. Trávník už jsme přivedli k životu a připravili jej na jaro. Zeleninový záhon většinou ležel ladem až do tohoto měsíce. První co na tomto záhonku musíme udělat je likvidace plevele. Čím déle ho tam nechám, tím větší problém s ním budeme mít do budoucna. V druhé polovině měsíce se pak můžeme pustit do výsevu některých druhů zeleniny.

  • Mrkev- je dvouletka, která se pěstuje pro svůj kořen. Ten lze konzumovat syrový nebo tepelně upravený. Mrkev je vítaným zdrojem vitamínů a je to chutný doplněk stravy. V době, kdy je půda dostatečně rozmrzlá, můžeme zasadit první semínka. Pokud sázíme pouze mrkev, záhon nemusí být perfektně odplevelený. Mrkev totiž obsahuje látky, které zabraňují klíčení plevele. Ideální půda je písčitá s dostatkem humusu. Pokud zde bude i dostatečná vlhkost, můžeme se těšit s výborné a krásně zbarvené mrkve. Vyséváme do řádků zhruba 15-20 cm od sebe.
  • Petržel- tato rostlina se pěstuje i pro kořen i pro nať. Záleží však na druhu. Využívá se do vaření. Především do polévek, nádivek, omáček a podobně. Do dostatečně prohřáté půdy sázíme podobně jako mrkev. Ve vzdálenosti okolo 15-20 cm od sebe. Nesázíme do stínu, naopak slunce či polostín jí vyhovuje. Půda by měla být lehká a dostatečně vlhká.
  • Ředkvičky- ty můžeme zasadit již nyní. Vyhovuje jim nižší teplota. Letní horka a sucha jim vyloženě škodí. V takových podmínkách jen málokdy dozrají a pokud ano, nečekejme žádné velikány. Sázíme je blíže než mrkev či petržel. Rozestupy mezi semínky jsou 10-15cm. Hloubka pak 1-2cm. Pro rychlení můžeme použít netkanou textílii. Ředkvičky také nesázíme příliš do stínu. Zpomaluje to jejich vývoj. Plody budeme moci sbírat už v půlce jara. Tyto kulaté plody můžeme využít v syrovém stavu jen tak na chlebu nebo ji můžeme využít do salátu či přílohu k hlavnímu jídlu. Je to výborný zdroj vitamínů a energie.

 

 

Autor: Radim Dvořák, foto Fotolia.com