Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 669
79%

Ne, nenavštěvuji 1 814
21%

Celkový počet hlasů: 8483


Profesionální aranžéři mění v Havířově květiny v umělecká díla

03.11.2011 13:28

V umělecká díla se pod prsty profesionálních aranžérů postupně měnili desetitisíce květin, které zaplavily Havířov na Karvinsku. Probíhala tam soutěžní část 17. mistrovství Evropy ve floristice Europa Cup 2011. Během dvou dnů se v šesti disciplínách utkalo 18 profesionálních floristů ze stejného počtu evropských zemí.

Květinoví aranžéři tvořili na téma Symfonie v květech - v této disciplíně se inspirují dílem hudebního skladatele Antonína Dvořáka a jejich úkolem bylo vytvořit velkou prostorovou květinovou práci ve volném stylu. Svou fantazii museli zapojit také při květinové dekoraci stolu, která by měla odrážet pořadatelské a zároveň nejmladší české město Havířov. Za úkol však měli i výrobu svatební kytice v barvách loga Europa Cupu 2011, tedy žluté, oranžové, červené a zelené.

Druhý soutěžní den začala disciplína nazvaná od Uhlí ke květům, při níž vznikala aranžmá z hrnkových rostlin pro výzdobu centra města. Floristé tvořili i přízdobu klobouku pro Lízu Doolittleovou, který by si hlavní hrdinka muzikálu My Fair Lady vzala u příležitosti návštěvy dostihů v Ascotu a milovníci květin se mohou těšit i na překvapení, jak byla pojmenována poslední soutěžní disciplína.

Nejlepší výtvory vybírala odborná porota. Hodnotila se například estetika z hlediska použitých barev, celkové kompozice nebo techniku.

Tuzemské barvy hájil v Havířově Jaromír Kokeš - loňský mistr ČR ve floristice a nejmladší účastník klání, který se aranžování květin věnuje už od studií na střední zahradnické škole.

Ondřej Štěpánek se pečlivě připravoval. Květiny aranžoval přímo do kovového klavíru. "Křídlo je vyrobené podle českého klavíru Petrof. Květiny, které jsou do něj vypěstované, jsou vypěstované v České republice," vysvětlil Štěpánek. Podle něj se český zástupce nejméně těšil na tvorbu svatební kytice. "Svatební kytice je v barvách loga Europa Cupu, což je poměrně výrazná kombinace ke svatební kytici."

Floristické klání má kromě svého loga a maskota, kterým je brouček Florián, také speciální poštovní známku v hodnotě 25 korun. Ta má především sběratelskou hodnotu. Hlavní havířovská pobočka České pošty navíc v době mistrovství všechny poštovní zásilky orazí příležitostným poštovním razítkem s motivem květiny. Autorkou známky i razítka je Vlasta Matoušová z Turnova.

Europa Cup je nejprestižnější evropskou soutěží v oboru aranžování květin, která se podobně jako olympiáda koná jednou za čtyři roky. Je určen profesionálům a pořádá se již od roku 1967. V Česku se však nejlepší květinoví aranžéři potkávají vůbec poprvé. Havířov si pořadatelství vybojoval předloni, když porazil konkurenty z Janova a Moskvy.