Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Prosincová zahrada

19.12.2013 14:32

Prosinec už je v půlce a my už pomalu přestáváme mít práci na zahradě. Co vše bychom však měli stihnout?

  • Zahrada v ziměZvěř v zimě strádá, proto bude chtít za každou cenu najít snadnou potravu. Pro zvěř se takovouto snadnou potravou může stát stromek na naší zahradě. Nejčastěji to jsou jehličnany nebo ovocné stromky, které jsme letos vysadili. Takovéto stromky jsou pro okus přímo ideální. Proto na začátku zimy musíme stromky chránit proti okusu. Starší stromky omotáme drátěnkou a svážeme. Mladým stromkům musíme postavit oplocení, aby se k nim zvěř nedostala.
  • Krmítko pro ptáky by v zimě nemělo být nikdy prázdné. Malí pěvci mohou za mrazivou noc ztratit většinu svojí váhy. Proto přikrmování nepodceňujeme. Do krmítka sypeme zakoupený zob pro drobné ptáčky. Určitě tady nalezneme semínka slunečnice. Pokud jsme byli důkladní, mohli jsme si natrhat několik slunečnicových květů. Ty jsou plné semínek, která drobní ptáčci milují. Takovýto oschlý květ pak stačí kamkoliv zavěsit. Ptáčci dlouho váhat nebudou.
  • Pokud v zimě není příliš mnoho sněhové pokrývky, musíme se postarat o náchylné rostliny. Aby tyto rostliny neumrzly, musíme k nim přiložit teplou peřinku. Ideální je pro tuto funkci chvojí z jehličnanů. Dále můžeme zakoupit speciální koberce pro náchylné rostliny. Pokud je sněhu na rostlinách příliš, sníh naopak odstraníme. Tím se vyhneme poničení nebo umrznutí.
  • Obleva se může stát nepřítelem pro každého, kdo má na zahradě více jehličnanů nebo vysokých trav. Vysoké trávy nestříháme, ale svazujeme. Pokud bychom je nechali jen tak volně, mohla by se stébla polámat. Následně by do nich natekla voda a rostliny by zahynuly. Ze svázané trávy zároveň sklouzává sníh a není náchylná na polámání. Stromy s dlouhými těžkými větvemi jsou také náchylné. Především jedle a smrčky. Tyto stromy pod těžkým sněhem nemusí udržet váhu svých větví a ty potom praskají. Takto zlomené větve pak velmi složitě dorůstají.
  • Peckovinám můžeme v tomto měsíci odebírat rouby. Větvičky si nastříháme a následně musíme správně uskladnit. Lze je uskladnit pod sněhem. Můžeme je dát do sklepa, kam je zapícháme do písku. Dále je lze také zabalit do igelitového sáčku a vložit do ledničky. V žádném případě je však nenecháváme příliš dlouho v teple.
  • V zahradním jezírku udržujeme nezamrzlou díru. Udržujeme ji především pro ryby, ty totiž k životu potřebují kyslík. Pokud necháme jezírko přes zimu zamrzlé, voda se začne kazit, hromadí se zde metan a voda se tak stává jedovatou.
  • Dále začínáme s pěstováním pelargonií. Semínka zasadíme do kvalitního substrátu, ideálně kokosového. Umístíme na teplé a světlé místo, kde nám budou semínka klíčit.

 

 

Autor: Radim Dvořák Foto Fotolia