Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Ptačí domov

18.03.2013 14:54

POtačí budkyV březnu začíná převládat slunce nad tmou, teplo nad zimou. Ptáci se v této době začínají vracet ze zimní dovolené. V půlce března už pomalu vítáme první navrátilce. Postup prvních poslů jara můžeme sledovat na springalive.net.

V tomto období se ptáci začínají stahovat zpět do zahrad, kde stále mají co jíst a začínají hledat úkryty k zahnízdění a založení rodiny. Těchto úkrytů v posledních letech rapidně ubývá. Stále mizející lesní kryt ubírá ptactvu možnost zahnízdění, proto bychom jim měli pomáhat.

Proč si vůbec nalákat ptáky na zahradu? Na tuto otázku je několik jednoduchých odpovědí. Ptáci krásně zpívají a uklidňují naši mysl. Mezi nejaktivnější pěvce na zahradě patří hrdlička, žluna,pěnkava,stehlík,sýkora či strakapoud. Dále nás brání, hlavně v jarních a letních měsících, proti dotěrnému hmyzu. Například rodinka sýkorek, která se vám na zahradě zahnízdí, je vás schopna ubránit před 150kg hmyzu za rok.

Jak nalákat ptáky do zahrady? Jednoduchá věc. Stačí mít připravenou budku a krmítko. Budky je ideální chystat do zahrady už na podzim, pokud jsme to však nestihli, předjaří je ideální doba. Ptačí domečky můžeme zavěsit na strom, nebo jej připevnit na kůl, který zabodneme do země. Pokud budku upevňujeme na strom, měli bychom se ujistit, že ji zavěsíme na větev, kam je špatný přístup pro šelmy, jako jsou kočky či kuny. Toto pravidlo však můžeme obejít tak, že zabráníme šelmám se na tuto větev dostat. Např. omotáme větev ostnatým drátkem. Tyto pravidla také platí pro umístění krmítka.

Jak by takový ptačí domeček měl vypadat? Pokud jej chceme sami vyrobit, měli bychom se řídit následujícími pravidly. Prvně bychom si měli uvědomit, kdo zde bude asi hnízdit. Tomu bychom měli uzpůsobit velikost budky. Asi největším omylem domácích budek je bidýlko. Tato vymoženost je u většiny „hypermarketových“ budek, ptákům však ve skutečnosti překáží. Na domácí výrobu nám stačí jen pár „ingrediencí“, které ve své dílně najde každý domácí kutil.

Dřevěná prkna, pilka na dřevo, vrtačka, kladivo

Nejčastější jsou budky ve tvaru domečku, při výrobě však můžeme otevřít dveře své fantazii. Budky lze vytvořit z kmene stromu, ze starého šuplíku, kokosového ořechu a podobně. Několik návodů jak vytvořit ptačí budku můžeme nalézt na stránkách České společnosti ornitologické (https://www.birdlife.cz/index.php?a=cat.96).

S krmítkem je to o něco snazší. Stačí jen umístit nějakou misku na místo, kam se šelmy nedostanou a nasypat do ní ptáčkům zob. Pokud hledíte na krásu krmítka, opět je zde místo pro fantazii. Krmítko lze opět snadno vytvořit přeříznutím kokosového ořechu napůl, připevnit opracovanou desku na kůl, nebo zavěsit část dutého kmene na řetěz. Důležité však je, aby krmítko bylo chráněno před deštěm a šelmami.

Nyní si stačí udělat chvíli času, připravit si všechny potřebné nástroje a hurá do toho. Další možností je naplnit peněženku a vyrazit do hypermarketu.

 

 

Autor: Radim Dvořák © protagainst - Fotolia.com