Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 635
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8423


Ptákem roku 2012 tetřev hlušec

13.02.2012 13:17

Ptákem roku 2012 se stal tetřev hlušec, kterému v České republice hrozí vyhynutí. Na tiskové konferenci to řekl Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické (ČSO), která každoročně ptáka roku vyhlašuje. V současné době se tetřev hlušec vyskytuje podle ředitele už jen na Šumavě na území národního parku.

Zda bude šumavská populace tetřeva hlušce, která má nyní zhruba 300 jedinců, prosperovat a zda zůstane i nadále součástí české přírody, záleží na budoucnosti Šumavy. Volba na tetřeva padla právě proto, aby se zdůraznila důležitost diskuse, která se nyní vede o budoucí podobě Národního parku Šumava.

Ředitel je přesvědčen, že by tetřevům uškodila plánovaná lanovka na Hraničník nebo v tichosti připravované masivní rozšíření turistických cest. Tetřevům zejména při hnízdění vadí i vyrušování lesními dělníky a rozsáhlé paseky. Upozornil na to, že se dosud nikde v Evropě nepodařilo vyhynulou populaci tetřevů obnovit.

Tetřev je mohutný pták velikosti krocana. U samce převládá černá barva s hnědými křídly a s výraznými červenými zduřeninami nad očima. Samice jsou výrazně menší (2140 gramů) než samečci (4800 gramů) a hnědavě zbarvené. I přes svou velikost létají tetřevi poměrně dobře i mezi stromy. Zdržují se v odlehlých místech a je těžké se k nim přiblížit i vůbec je spatřit. Při sebemenším náznaku nebezpečí odlétají, a to i v době tokání.

Výbor ČSO od roku 1992 zvolí každoročně jeden ptačí druh, který se stává ptákem roku. Většinou ornitologové vybírají ptáka, který je ohrožen, a zaslouží si proto pozornost. ČSO také vydala výpravnou brožuru, která o tetřevu hlušci podrobně informuje.