Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Půda nebo sklep? Zahradní domek !

30.01.2014 10:09

Každý, kdo bydlí v rodinném domku, Vám jistě potvrdí, že úložných prostorů není nikdy dost. Vždycky se totiž najde spousta věcí, které je potřeba někam šikovně uskladnit tak, aby nepřekážely, ale zároveň byly po ruce. Kam dát kolo, lyže, nářadí nebo třeba zahradní sekačku ? A co třeba zimní kola na auto - garáž není bezedná a ani nafukovací - a auto se do ní musí vejít také. V dnešní době, kdy většina rodinných domů nemá sklep, a půda je maximálně využívána pro podkrovní pokoje, je dobrým řešením zahradní domek nebo chata. Použití takového zahradního domku má celou řadu výhod

 

Domek je postavený za víkend

Stavíme zahradní domekBěžné zahradní domky jsou dnes dodávány jako stavebnice. Pokud tedy netrváte na tom, že zajedete koupit surový materiál na pilu, a stavbou domku nechcete trávit celé léto, pořiďte si právě tu. Spíše než pilu a hoblík budete potřebovat vodováhu a kladívko. Takový běžný zahradní domek do rozměru zhruba 4x4 metry zvládnete postavit pohodlně za víkend s Vašimi dětmi, pro které bude stavba určitě zábavou i velkou výzvou. Použité dřevo -  obvykle suché smrkové palubky nebo dřevěné panely jsou z důvodu snadné manipulace lehké a snadno z nich domek postavíte

 

 

 

 

Základy pro zahradní domek

Zahradní domekVětšina stavebnic zahradních domků je vybavena základovým roštem z tlakově impregnovaného dřeva a podlahou. Je ale jasné, že podložní rošt nemůžeme položit jen tak do trávy. Je třeba pro domek vybudovat základovou plochu. Ideální pro montáž svépomocí je použití betonových dlaždic běžně dostupných v každých stavebninách. Ty podsypeme jemným štěrkem nebo pískem tak, abychom vyrovnali terénní nerovnosti,a  desky usadíme do roviny. Velkou výhodu je, že se zde obejdeme bez hlubokých základových výkopů, odvozu zeminy a betonování.

 

 

 

Střešní krytina pro zahradní domek

Ve většině případů jsou stavebnice zahradních a nářaďových domků vybaveny základní střešní krytinou - pískovanou asfaltovou lepenkou. Pokud ale chceme, aby nám do domku časem nezatékalo, nespokojíme se s přibalenou krytinou, a dokoupíme například barevný asfaltový šindel. Jeho pokládka je velmi jednoduchá a nevyžaduje žádné zvláštní zkušenosti. Budete potřebovat jen balíček hřebíčku do asfaltového šindele, kladívko a ostrý nůž. Samotná pokládka šindele na střechu domku je snadná, a střecha bude rychle přibývat.
Pokud výrobce dodává k domku i stavebnicovou sadu okapů a oplechování, pořiďte i tu. Opět je připravena tak, že ji namontujete sami bez speciálních zkušeností či klempířského nářadí, a životnost domku tak výrazně zvýšíte. Navíc vodu ze střechy domku můžete zachytit v sudu nebo zahradním jezírku, a využít jí pro zalévaní na zahradě.

Natíráme zahradní domek

Stavíme zahradní domekPokud máme domek postavený, naše práce ještě neskončila. Je potřeba krásně čistě ohoblované smrkové dřevo opatřit ochranným nátěrem. Na trhu dnes existuje spousta výrobců a typů lazur. Ideální je vybrat nátěrový systém ne na vodní, ale na staré dobré ředidlové bázi - výrazně déle vydrží než lazury na bázi vody. Zapomeňte, že budete potřebovat jen jednu plechovku - plocha domku je docela velká, a jde snadno spočítat. Vydatnost běžně dostupných lazur se pohybuje kolem 10m2 plochy z litru barvy. Vybírejte takový nátěrový systém, který má základní penetrační a impregnační nátěr ( obvykle bezbarvý) v extra plechovce, a ne vmíchaný do samotné barevné lazury - o něčem to svědčí ....
Počítejte, že pro dobrou životnost nátěru bude potřeba zahradní domek opatřit 1 vrstvou impregnace a nejméně 2 vrstvami barevné lazury. Interiér domku pak obvykle natíráme bezbarvým lakem, přeci jen expozice a namáhání dřeva uvnitř domku je o dost nižší než na venkovních stěnách chaty.
 

 

 

Fotogalerie: Půda nebo sklep? Zahradní domek !

<< 1 | 2

Foto Zahradní domky Universo