Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Réva na konci prázdnin

23.08.2013 14:54

Vinná révaSrpen se blíží ke konci, slunečných dnů ubývá a přibývá těch deštivých. Večery se staly také chladnějšími. Hodiny, kdy jsme mohli potmě na zahradě běhat v tričku s krátkým rukávem, jsou dávno pryč. Nyní se bez mikiny neobejdeme a mnohdy potřebujeme i pláštěnku. Zeleninovou zahrádku stále obhospodařujeme, sklizeň rajčat a paprik se chýlí ke konci, některá rajčata ani nedozrají, chybí jim sluneční paprsky. Taková rajčata můžeme dát do bedny s jablky. Jablka totiž obsahují látky, které pomůžou rajčatům dozrát i mimo stonek rostliny a beze slunce. Pomalu také nastává období, kdy se začnou sklízet hrozny, plody vinné révy.

                V druhé polovině srpna už révu neošetřujeme proti škůdcům. Většina postřiků má minimální ochrannou lhůtu okolo jednoho měsíce. Proto by nemusely být hrozny poživatelné po sběru. Než začne měnit slupka hroznu barvu, probíhá zde jen málo chemických přeměn. Pokud je hrozen stále zelený, obsah cukru a kyselin se nemění. Během srpna to všechno vypukne. V tomto období totiž začne proces zrání probíhat doopravdy. Slupka plodu pomalu začíná měnit barvu. Nyní začne pracovat cukr. Hladina se rapidně zvedne. Tvrdá kyselina mléčná z plodu pomalu ustupuje, její obsah klesá na minimum. A v tomto okamžiku se začíná vyvíjet zralejší kyselina vinná. Ta si svoji maximální hodnotu udrží zhruba čtrnáct dní. Po dvou týdnech její hladina opět začne klesat. I přes tento pokles zůstává kyselina vinná zásadní kyselinou v plodu. Nyní nastává okamžik, kdy hydrolyzují třísloviny, ty jsou způsobilé k změkčení v průběhu zrání vína.

                Mezitím se můžeme věnovat řádkům vinohradu. Ty můžeme odplevelit. Rostlinám to prospěje a při následném sběru si usnadníme dost práce s proplétáním se mezi plevelem. Dále také prosvětlíme korunky révy. Díky prosvětlení nebudou tak náchylné na plísně. S prosvětlením to však nesmíme přehnat, plody čerpají energii k dozrávání z listů, na které dopadají sluneční paprsky. Nyní už můžeme čekat, než nám hrozny dozrají, což nastává zpravidla od poloviny září, záleží na odrůdě, kterou pěstujeme.

 

Autor: Radim Dvořák © Visions-AD - Fotolia.com