Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Réva na podzim

01.10.2013 11:11

Vinná révqPodzim už dorazil do České republiky, rovnodennost už máme za sebou. To znamená, že od 23. září se budou dny jen krátit. V současné době je v plném proudu období sklizní. Sklízíme jablka, hrušky, melouny, dýně, brambory a také víno. Také se pomalu blíží říjen, což je pro změnu období, kdy začíná ve větší míře opadávat listí a my máme plné ruce práce s jeho úklidem. Především na jihu Moravy, ale také v ostatních koutech republiky, ne však v takové míře, propukla sklizeň vinné révy. Réva je dobře známá plodina, jejíž plody jsou velice oblíbené a známé hrozny. A právě ty nyní sklízíme.

  • Přepravky, noviny, nůžky.

                Kdy začít sklízet? Každá odrůda má jinou dobu sklizně. Máme rané, klasické a pozdní odrůdy. Proto můžeme sbírat od půlky září až do konce října. Většina odrůd se však sklízí koncem září nebo začátkem následujícího měsíce. Nejspolehlivějším znakem zralosti révy je chuť. Ochutnáme, jaké hrozny jsou. Pokud jsou krásně sladké, jsou zralé. Naopak pokud mají v chuti převážně kyselost, tak je necháme ještě chvíli dozrát. Obecně platí, čím déle budou na slunci, tím sladší budou.

                Jakmile hrozny dozrají, je čas na sklizeň. Na sklizeň si nachystáme bedýnky a nůžky. Pokud bychom otrhávali hrozny ručně, měli bychom před sebou poměrně náročný úkol. Proto použijeme nůžky, kterými jednotlivé hrozny odstřihujeme i se stopkou. Následně je ukládáme do přepravek. Ty bychom si měli hned na začátku vystlat novinami. Zamezíme tím rozmačkání. Nachystáme si aspoň tři bedny, do každé půjde jiný druh hroznů. První bedýnka obsahuje krásné nenakažené trsy hroznů. Ty jsou určeny k přímé konzumaci. Druhá bedýnka obsahuje středně dobré hrozny. Mají nějaké vady, v nouzi se dají použít ke konzumaci. Poslední přepravka obsahuje hrozny, kde téměř převažuje počet nakažených bobulek od těch zdravých. S poslední kategorií bude nejvíc práce. Zdravé hrozny odstraníme a použijeme při lisování. Na tuto činnost využijeme druhou jakost, kde jsou téměř zdravé hrozny. První jakost uskladníme do chladu. Na to jsou ideální dobře větrané sklepy a lednice. Ani v těchto prostorech však nevydrží hrozny věčně. Po dvou týdnech už mění strukturu a hodí se spíš na kompost než na stůl. Hrozny jsou osvěžující a plné vitamínů, proto s konzumací nešetříme.

 

Autor: Radim Dvořák© M.Rosenwirth - Fotolia.com