Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Řez ovocných stromů

17.03.2013 14:56

Stříhání stromůŘez stromů může být pro laika velmi náročný a zmatený, avšak po nastudování určitých pravidel poměrně snadný. Pokud budeme dodržovat základní pravidla při řezu, stromy nám to vrátí nejen ve své kráse, ale také v kvalitě a množství plodů.

Než se vrhneme na řez stromů, měli bychom se na tuto práci dobře připravit. Pokud budeme dobře připraveni na tuto činnost, ušetříme si hodně času. Dříve, než vyrazíme k vybranému stromu, měli bychom si nachystat nářadí. Určitě budeme potřebovat pilku, zahradní nůžky, štafle a pracovní rukavice. Největším pomocníkem při řezu stromů jsou však nůžky na větve. Pokud se však chcete při řezu obejít bez šplhání po žebříku, či horolezeckým výkonům na stromě, pořiďte si nůžky na větve teleskopické, opět vám ušetří spoustu času.

Pilka, zahradní nůžky, nůžky na větve, pracovní rukavice

Pokud jsme si nachystali výbavu na řez stromů, můžeme jít na věc. Než se pustíme přímo do řezu stromu, musíme si rozmyslet, co se stromem chceme dělat. Zda jej chceme omladit, nebo jen prosvětlit udržovacím řezem.

Zmlazovací řez- tento řez se využívá u starých dlouho neobdělávaných jabloní. Pokud je strom dlouho neprořezáván, doporučuje se dělat zmlazovací řez nadvakrát. První rok si nachystat větve a dát stromu tvar, druhý rok pořádně prořezat. Dále se tento řez využívá, když už vašemu stromu klesá úrodnost a sníží se tvorba nových, mladých výhonků.

Tento řez se provádí následujícím postupem. Primárně se odstraňují větve, které se dotýkají země, nebo jsou těsně nad zemí. Dále odstraňujeme mladší větve, které rostou kolmo dolů či nahoru. Odřežeme suché větve, tím se nám strom prosvětlí. Pokud chceme tento řez udělat jen jemně, ostříháme kosterní větve do dvouletého stáří a mladé větve krátíme asi o jednu čtvrtinu délky. Pokud chceme zasáhnout do hloubky, zkracujeme hlavní větve do čtyřletého stáří. V tomto případě musíme počítat s tím, že v tomto roce naroste stromu hodně výmladků a budeme muset provádět i letní řez.

Udržovací řez- tento řez začínáme zkrácením příliš dlouhých a tenkých větví. Dále proklestíme větve, které si navzájem konkurují, aby větve dostaly dostatek prostoru. Poté odřežeme všechny větve suché a poškozené. Následně odstřihneme všechny větve směřující do koruny. Podélné větve necháme, pokud mají dostatek prostoru, nemusíme ani zkracovat. Tyto větve jsou základní stavební kámen stromu. Na těchto větvích totiž vyroste nejvíce plodů.

Nyní máme strom prostříhaný a omlazený. Teď už stačí pouze počkat na vysněné ovoce.

 

 

 

 

Autor: Radim Dvořák © stocksolutions - Fotolia.com