Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 610
79%

Ne, nenavštěvuji 1 771
21%

Celkový počet hlasů: 8381


Sbíráme semínka letniček

05.09.2013 14:02

Semínka letničekZáří je období, kdy se většina rostlin pomalu začíná připravovat na zimu. Spousta rostlin zalézá zpět do země a nadzemní části usychají a povalují se po zemi. Tyto zbytky rostlin se přes zimu rozloží. Některé druhy potřebují delší dobu, aby se na zimu dobře připravili, některé naopak potřebují jen minimální čas, Tyto rostliny nyní vykvétají. Jiné druhy už jsou v odkvětu. Proto nastává náš čas. V tomto období si můžeme udělat zásoby na další roky. Spousta letniček a trvalek se totiž v tomto období vysemení. Z odkvetlých květů můžeme snadno získat semínka a tím rozšířit úrodu v příštím roce.

  • Slunečnice – semínka z této vysoké rostliny nám nemusí nutně sloužit pouze pro rozšíření výsadby. Přebytečná semínka lze využít k přímé konzumaci. Další možností jak využít semínka je přikrmování ptactva v zimních měsících. Semínka ze slunečnice získáme snadno. Necháme hlavu lehce uschnout. Následně ustřihneme, podložíme novinami a drhneme. Semínka postupně vypadají.
  • Afrikány – správně uskladněná semínka nám vydrží i dva roky. Odkvetlé kvítky necháme uschnout. Jakmile z nich začnou vypadávat malé „padáčky“ podobné těm u pampelišek, pouze v jiné barvě, je čas na sběr. Květy otrháme a semínka z nich snadno vytáhneme.
  • Černucha -  ta se dokáže o potomstvo postarat, má spoustu semen a snadno se vysemení. I zde můžeme nasbírat semínka, která jinak popadají kolem rostliny. Následně je můžeme využít třeba jako koření.
  • Hledík -  semena této pestré rostliny bychom si určitě měli uschovat. Vytvoří nám v dalším roce pestrobarevnou zahrádku plnou krásně zbarvených květů.
  • Měsíček zahradní – je krásně zbarvená rostlina, která naši zahradu příjemně rozzáří. Zároveň je tato rostlina léčivá. Semínka se určitě budou hodit.

Kde semínka rostlin skladovat? První věc, kterou bychom měli udělat, je rozložení na noviny, kde je necháme důkladně usušit. Pokud je vložíme do nějaké nádoby ihned po sběru, hrozí riziko, že nám semínka zplesniví. Semínka jsou živá a potřebují dýchat. Proto nejsou ideální uzavřené nádoby. Sráží se v nich vlhkost a semínka nám shnijí. Výborné jsou papírové sáčky. Ty můžeme pořídit za pár korun v papírnictví. Vytvoříme v nich ideální prostor ke skladování semínek. Nyní je uschováme do suchého a tmavého prostoru, kde budou odpočívat do dalšího roku, kdy je vysejeme a zkrášlíme si tak zahradu.

 

Autor: Radim Dvořák © Grafvision - Fotolia.com