Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Sbíráme semínka zeleniny

09.09.2013 14:06

Semínka zeleniyUž nějakou dobu sklízíme z naší zahrádky jak ovoce, jako jsou jahody, tak zeleninu, které máme v současné době na zahrádce nejvíc. Patří sem rajčata nebo listová zelenina, například špenát nebo mangold, různé druhy salátů a podobně, dále okurky, papriky, a to jak kozí rohy, klasické papriky nebo chilli. Všechny tyto rostliny nás obdarovávaly celou sezónu. Nyní, pokud jsme je nevyždímali do poslední kapky, nastává doba, kdy kvetou. V současné době některé druhy už odkvetly, některé odkvétají.

                A tohle je právě poslední období rostlin, kdy je můžeme naposledy využít. Květy a plody těchto rostlin totiž obsahují semínka, které můžeme dobře využít v následujícím roce. Největší problém je u zeleniny známé jako salát. Semínka těchto druhů je snazší si koupit v obchodě, stojí pár korun. U mangoldu a špenátu můžeme sbírat semínka z květů. Pokud pro ně máme vyhrazené stejné místo několik let, necháme je vykvést a následně vysemenit. Nejsnáze se získávají semínka z paprik, rajčat a okurek.  Semínka je poměrně snadné získat. Musíme dávat pozor, aby místo velké úrody v dalším roce nepřišlo zklamání z nulového výsledku. První rok jsme zakoupili například rajčata F1, což znamená, že děti těchto rostlin mají větší výnos než rodiče. Jsou stále více šlechtěné. Problém je, že další generace tyto vlastnosti ztratí. Proto bychom měli myslet dopředu a koupit si odrůdu, kde se vlastnosti potomků nemění. Tyto informace by měly být uvedeny na obalu od semínek. Podobné značení se využívá i u květin, kde to může být se semínky obdobné.

                Rajčata, okurky, tykve nebo melouny, to jsou plody, které obsahují velké množství semen. K semínkům se však musíme dostat, mají je uloženy uvnitř dužiny, která je schována pod někdy poměrně tuhou slupkou. U těchto plodů vydlabeme semena, která jsou obalena ve slizké dužině lžící. Následně je částečně zbavíme dužiny. Vložíme semínka do nádoby s vodou, kterou umístíme na nějaké teplé místo a necháme vykvasit - což trvá několik dní. Dužina se pak úplně oddělí. Nyní stačí přes sítko propláchnout. Pak čistá semínka vysypeme na papírový ubrousek, kde je necháme úplně uschnout. Teď jsou semínka připravena k uskladnění. Vložíme je do papírového sáčku a schováme na suché tmavé místo. Takto uskladněná semínka nám spolehlivě vyklíčí a můžeme se těšit na další úrodu.

 

Autor: Radim Dvořák © Christian Jung - Fotolia.com