Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Schody v zahradě

04.07.2013 18:09

Zahradní schodyStrmé svahy, terénní nerovnosti, schody a podobně jsou často dosti znepříjemňující. Především pokud jsou příliš strmé. Mohou především v deštivém počasí způsobit dost nepříjemností při jejich zdolávání. Pokud takováto místa na zahradě máme a leží přímo v místech, kterými často procházíme, měli bychom uvažovat o vytvoření schodiště. Pokud zvolíme správný typ, může nám příjemně zkrášlit celou zahradu.

  • Často jsou využívané betonové schody. K jejich tvorbě budeme potřebovat dostatek písku, cementu, vody a bednění. Nejdříve musíme udělat základy. Na začátku a na konci budoucího schodiště vytvoříme jámy, které mají ostré hrany a končí v nezámrzné hloubce. Ze svahu odstraníme hlínu zhruba do hloubky 30 cm a srovnáme povrch; tuto plochu později vylijeme betonem. Než vylijeme beton, musíme nachystat bednění, tak aby se nám zde vytvořily schody. Jakmile beton vylijeme, shora urovnáváme schody tak, aby neměly příliš ostré hrany a získaly správný sklon při odtoku vody. Stačí nechat ztuhnout a je hotovo. Tyto schody se následně dají obložit dřevem. Jako povrchovou úpravu můžeme použít i kámen. Dále je možné toto schodiště vytvořit na nezpevněných základech. Na tvorbu potřebujeme stejné materiály, jen v menším množství, zbylé množství zabere navíc štěrk. Ten nasypeme na vyhloubenou plochu o tloušťce zhruba 30cm. Tento prostor vysypeme štěrkem a až na tuto vrstvu nalijeme beton. V této fázi už musíme mít nachystané bednění a opět vytváříme schody s betonovým podkladem o tloušťce 20cm. Dopředu musíme myslet na to, že musíme mít strhnutou ze svahu zeminu o tloušťce 50cm.
  • Kamenné schody. Ty lze vytvořit za pomoci plochých kamenů, které ze zdola zapouštíme do svahu, tak aby na sobě vzájemně ležely. Tyto schody mohou dodat zahradě příjemný nádech a lze je snadno osázet.

Na tvorbu schodiště můžeme využít téměř jakýkoliv materiál. Výborně se dají využít betonové desky nebo betonové pražce. Dřevěné pražce nebo staré trámy, které musíme před vložením do země ošetřit, abychom zpomalili rozklad, mohou dodat zahradě hezkou atmosféru. Zbylé části svahu pak můžeme osázet rostlinami, a tak dodáme zajímavý ráz zahradě. Dále můžeme využít dřevěné větve, desky, kameny, a to jak ploché, tak oblé, štěrk, hlínu zpevněnou deskami, staré cihly a podobně.

Autor: Radim Dvořák © Andreas P - Fotolia.com