Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 3 501
86%

Ne, nenavštěvuji 578
14%

Celkový počet hlasů: 4079


Sklizeň ovoce je za dveřmi

04.09.2013 13:54

OvoceZáří už je v plném proudu, teploty klesly a práce přibylo. Zrají totiž plody ovocných stromů, jako jsou švestky, jabloně a hrušně. My máme spoustu práce se sběrem a uskladněním. Jak na to, abychom se nesedřeli? Nejdříve bychom si měli nachystat košík. Jakmile se pustíme do trhání jablek, měli bychom si rozmyslet, co s nimi. Pokud je chceme uskladnit a chceme, aby nám dlouho vydržely, musíme vybírat jen nepoškozené plody. Pokud budou plody mechanicky poškozené, začnou brzy hnít a časem nakazí i ostatní plody. Dále si musíme dávat pozor na vkládání ovoce do košíku. Pokud budeme do košíku ovoce házet, na první pohled se s ním nic nestane. Po čase se však začnou objevovat otlučené skvrny a ty pak také hnijí. Stejný problém nastane, pokud trháme ovoce po více kusech. Abychom docílili nejvyšších výnosů, sbíráme plody postupně. Tak docílíme toho, že nám jich minimum opadá, čímž se znehodnotí. Další častou chybou je závlaha. Jakmile plody začnou zrát, neměli bychom vůbec stromy zalévat.

Kdy na sklizeň? Pokud nemáme jablka letní, poznáme zralost plodu podle hnědých pecek. Letní plody je mají stále bílé. Plody, které jsou zralé, se při nadzvednutí snadno oddělí od podnože. To je velice důležité. Nezralé plody jdou hůře trhat a často se stane, že stopka se vytrhne z plodu a zůstane na podnoži. Takovéto ovoce je nevhodné k uskladnění. Vydrží totiž třetinu času, co ovoce se stopkou. Zrání jablek a hrušek také ovlivňuje nadmořská výška. Nejdříve zrají v nižších polohách. S každými 100 metry nadmořské výšky se pak zrání posouvá v průměru o 4 – 8 dnů. Avšak plody, které jsou pěstovány ve vyšších polohách, často bývají trvanlivější než ty, co rostou v nížinách.

Jakmile máme plody posbírané, začneme třídit. Měli bychom je rozdělit do několika skupin. Nahnilé plody dáváme zvlášť. Ty můžeme vykrájet a použít na mošt nebo do pečení. Dále dáme bokem naťuklé plody. Ty jsou určené k okamžité konzumaci. Vydrží 1-2 dny, než začnou hnědnout. Pak se musí také vykrojit. Dále vytřídíme plody, které jsou v pořádku, avšak bez stopky. Ty můžeme skladovat, ale spotřebováváme přednostně. Nevydrží tak dlouho. Zralé plody se stopkou dáváme také zvlášť. Ty vydrží nejdéle a jsou ideální pro uskladnění.

 

Autor: Radim Dvořák © Igor Yaruta - Fotolia.com , http://www.sadarstvi.cz/