Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Sklízíme bylinky

13.06.2013 16:31

BylinkyV měsíci červnu nás při jídlech, salátech a podobně potěší námi vypěstovaná zelenina nebo ovoce. Na co bychom neměli v tomto měsíci zapomenout, je sklizeň bylinek. Nyní už se dostává do květu majoránka, jejíž lístky už můžeme několik týdnů využívat v pokrmech. Používá se nejen jako koření, ale často také jako náhražka soli v dietních jídlech. Pokud chcem sklízet majoránku, jednoduše ustřihneme stonek, který je obsypaný drobnými lístky. Rostlinku zavěsíme do suché místnosti aby nám nesplesnivěla. Jakmile uschne, ručně sedřeme z rostlinky lístky, které skladujeme v nádobách připravených na bylinky. Takto uskladněná majoránka vydrží celou zimu.

Timiánu ostříháme větvičky, ne upně celé. Tím docílíme, že se rostlinka v místech, kde sme ji ustřihli rozvětví a příště bude bohatší. Ustřižené větvičky pak zavěsíme podobně jako majoránku a necháme uschnout, následně skladujeme opět v nádobě, kterou jsme si pro timián připravili. Toto koření pak používáme na maso, výborně se hodí ke steakům na grilu.

Pažitku využíváme především do polívek či salátů. V měsíci červnu se však starší pažitka dostává do květu. Po květu má stonky zdřevnatělé a ne příliš chutné. Proto bychom si měli udělat zásoby. Pažitku jednoduše natrháme nebo nastříháme. Posekáme nadrobno a přebytek zamrazíme. Kdykoliv nám tak bude po ruce. Podobně hospodaříme i ze sousední bylinkou, kterou je petrželka. Opět otrháme, nasekáme a zamrazíme.

Meduňka a máta, vzhledem i sílou aromatických látek podobné rostliny. Každá má však jinou vůni. Meduňka spíše citrónovou a máta typickou svěží vůni, která je často využívána v koktejlech a to jak v alkoholických, tak nealkoholických.Obě dvě byliny se k sobě výborně hodí. V kombinaci s citrónem dostatku ledu a čisté vody vytváří osvěžující letní nápoj. Pokud chcem využít listy i v zimě, stačí jen vytrhat několik rostlin, které opláchneme a svážeme, následně pověsíme. Uschlé listy pak kdykoliv použijeme. Další možností je nasekat lístky a zamrazit. Pro letní měsíce se využívá varianta, kdy se s vodou listy těchto bylinek zamrazí a časem použijí jako kostky ledu do nápojů.

Časem můžeme otrhávat i oragáno, to nám však vydrží na zahrádce až do podzimu, proto s tím nemusíme spěchat, podobná situace platí i u máty a meduňky. Kvetou až koncem července, proto si téměř celé léto můžeme dopřát jejich čerstvé lístky. Bylinky bychom měli skladovat v suchu. Pokud je uzavíráme v nádobách, tak pouze v nepropustných s uzavíratelným výkem.

 Autor: Radim Dvořák @ Fotolia