Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 622
79%

Ne, nenavštěvuji 1 780
21%

Celkový počet hlasů: 8402


Sklízíme cibuli

08.10.2013 15:32

CibuleŘíjen už je v plném proudu, teploty klesají a zase stoupají. Babí léto však zatím v nedohlednu. I v tomto měsíci však budeme mít dostatek práce na zahradě i mimo ni. Sklidili jsme už zeleninu, kterou nyní zpracováváme a uschováváme na horší časy. Jednou z plodin, které bychom měli dobře uskladnit je cibule. Původem je z Afgánistánu a Pákistánu. Zde ji lidé pěstovali už před šesti tisíci lety. Je to vysoce variabilní a zdravá rostlina. Druhy cibule se liší velikostí, tvarem i barvou. Některé potřebují teplejší podnebí, kde v zimě mrazy nepřesáhnou pět stupňů pod nulou. Některým druhům naopak nevadí i mrazy kolem dvaceti stupňů pod nulou.

A právě nyní bychom měli začít cibuli uskladňovat. Před měsícem jsme ji vytáhli z půdy a zavěsili na vysušení. Cibuli lze poměrně snadno skladovat. Lze ji skladovat i ve vyšších teplotách, například v kuchyni, kde ji máme po ruce. Takto uskladněná cibule však ztrácí kvalitu, díky vyšší teplotě rychleji ztrácí šťavnatost a s tím i chuť. Proto pro dlouhodobé uskladnění využijeme temnou místnost s nižšími teplotami. Ideálně sklep. Teplota by neměla klesnout pod 2°C. Skladovat cibuli můžeme v bedýnkách, přepravkách nebo jakýchkoliv jiných, dobře větratelných, nádobách. Další možností je zavěšení. Opět máme několik možností.  První možností je využít síťované pytle. Odřežeme suché stonky a cibule opatrně vkládáme do pytle. Pokud bychom do pytle cibule naházeli, začaly by se kazit. Na otlučených místech by začaly hnít. Cibulemi vyskládaný pytel pak zavěsíme ve sklepě. Druhou možností - náročnější na zručnost, je zapletený cop z cibulí. Takovýto cop je krásnou dekorací a vhodný na uskladnění. Cibule pak dle potřeby odřezáváme a užíváme v pokrmech.

Pokud nám ve velkých mrazech cibule zmrzne, nic si z toho neděláme. Necháme ji zmrzlou. Pokud zmrzlá zůstane, nic se jí nestane. Po rozmrznutí bude mít všechny živiny jako předtím. Jediný problém po rozmrznutí je, že ji musíme rychle spotřebovat. Rozmražená cibule se nám může začít brzy kazit. Nejsnazší je cibuli oloupat. Následně ji nakrájíme na kolečka nebo nadrobno. Takto nakrájenou cibuli vkládáme do krabiček, které putují do mrazáku. Cibuli můžeme kdykoliv rozmrazit a využít ji v pokrmech a navíc nám odpadá také její příprava.

                Par cibulí můžeme také nakrájet na kolečka a usušit. Takto usušená cibule je výborná se solí nebo jako doplněk k jídlům všeho druhu. Malé cibulky můžeme zavařit v kyselém nálevu. Cibuli můžeme koupit v každém měsíci v obchodě, lze ji snadno sehnat, ale chuť cibule vypěstované na zahrádce je mnohem lepší; je šťavnatější a obsahuje více vitamínů.

 

Autor: Radim Dvořák