Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 636
79%

Ne, nenavštěvuji 1 789
21%

Celkový počet hlasů: 8425


Sklízíme dýně

27.09.2013 11:39

DýněPodzim už je v plném proudu, počasí se jeví spíše jako aprílové. Ale to k podzimu patří. Teploty pomalu klesají a my bychom měli na zahrádce pomalu sklízet vše, co jde. Na přízemní mrazíky a nízké teploty jsou vysoce háklivé především tykve, proto se pustíme do sklizně.

Dýně obecná též známá jako tykev pochází z Ameriky. Dochovaná semena jsou stará až 7000 let, tím se dostávají do společnosti nejstarších kulturních plodin. Dýně je plod plazivé rostliny s velkými listy a krásnými žlutě či bíle zbarvenými květy. Dýní je spousta odrůd. Ty se liší nejen velikostí, ale i tvarem. Dále se dělí na jedlé a nejedlé, neboli okrasné. Jak tuto krásnou plodící rostlinu vypěstovat? Tvrdí se, že nejlepší místo pro pěstování dýně je kompost. Než tykev na kompost zasadíme, musíme si ji předpěstovat. To provedeme v květináči s dobře propustnou hlínou. Substrát musí být stále vlhký. Jakmile se venku oteplí, můžeme drobnou rostlinku vysadit. Ta se rychle rozrůstá a brzy se objevují první květy. Pokud jsou opylené, začnou se na nich tvořit mladé dýně. Ty rychlé nabírají hmotnost a za chvíli jsou z nich obrovské „míče“.

Plody tykví jsou náchylné na mráz. Proto je sklízíme tehdy, kdy vyčteme, že budou klesat teploty. U tykví ani nevadí, že nemají zaschlou stopku. Obyčejně je totiž zaschlá stopka ukazatel zralosti. Stejně jako u melounů stopku uřízneme, netrháme ji. Dýně pak déle vydrží při uskladnění. Skladujeme v chladném, ale dobře větraném prostoru. Tak nám dýně, stejně jako cukety s přehledem vydrží až do prosince. Než dýni uskladníme, necháme ji po sklizni několik dní dosušit na dobře větraném místě pod střechou. Pokud je venku slunečno, můžeme toho využít. Pokud ne, můžeme využít kamna. Teplota poblíž dýně by však neměla přesáhnout 30°C. U dýně ponecháme stopku delší, méně se pak kazí. U dýní můžeme využít semínka. Buďto na zasazení nebo ke konzumaci po vysušení. Dužinu můžeme použít do pokrmů. Slupku pak využijeme jako dekoraci se svíčkou. Můžeme si s ní pohrát a vyřezat do ní nádherné ornamenty.

 Autor: Radim Dvořák  © Africa Studio - Fotolia.com