Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Slimáci

15.04.2013 14:32

SlimáciDuben je měsíc, kdy se příroda probouzí k životu. Stromy se začínají zelenat, květiny předvádějí květy všemožných barev a zvířata začínají vyvádět mláďata. Probouzet se zažíná i naše zahrada. V zahradním jezírku se začínají pod hladinou objevovat listy leknínů, stromy se zelenají a na záhonku spatřujeme první známky rostlin. Na zahradě se probouzejí nejen rostliny. Na zahrádku nám začínají nalétávat motýli, kteří se nemohou dočkat, až rozkvetou stromy; jako doprovod se objevují včelky a ostatní hmyz. Začínají se však objevovat i živočichové, kteří už tolik vítáni nejsou. Jsou to slimáci, kteří vylézají z vlhkých míst na záhony. Objevují se zde především při deštivém počasí, nebo zrána či navečer, kdy je na zahradě vlhko díky rose. Tito neoblíbení plži požírají vše, na co přijdou, jahody, špenát či salát. Nejlepší prevencí před slimáky na záhonku je vytvoření prosluněné zahrádky s nedostatkem tmavých vlhkých míst. Nejčastěji se slimáci schovávají v záhonech, kde máme jahody. Pokud je nevyhrabeme, vytvoříme pro ně ideální prostředí. Nyní se jich budeme těžko zbavovat.

Způsobů, jak se ubránit slimákům v záhonu je několik. Pokud se nám podařilo zlikvidovat všechna vajíčka a vynosit všechny slimáky, je dobré obsypat záhon pilinami, přes ty se plži nedostanou. Dalším způsobem, jak zabránit slimákům, aby se dostali do záhonu, jsou nádoby s pivem. Na kraj záhonu zakopeme nádobu, na dno nalijeme pivo. Slimáci pivo milují a z nádoby se nedostanou, pokud je v ní dostatek piva. Co se týče ručního sběru, je zdarma, ale časově náročný a pro některé lidi ne příliš příjemný. Další možností jsou biologické přípravky. Tyto přípravky obsahují hlístice, které jsou parazitem těchto plžů. Pokud však vytvoříme přirozenou a funkční zahradu, časem se nám na ní objeví přirození nepřátelé slimáků a v boji nám značně pomohou.

Pokud naleznete v nějakém vlhkém místě vajíčka slimáků, nejjednodušší je polít je vroucí vodou. Vajíčka uvaříme a máme jistotu, že se nevylíhnou. Slimáci se páří v červnu, proto si na toto období musíme dát pozor. Vajíčka kladou až na podzim, to je druhé nejdůležitější období na likvidaci. Jeden slimák dokáže naklást až 220 vajíček za rok a kladou je jak samečci, tak samičky. Proto bychom měli začít s likvidací dřív, než se přemnoží.

Na naší zahradě můžeme narazit na plzáka lesního. Ten není příliš škodlivý a je jich poměrně málo. Mnohem nebezpečnější je v našich končinách nepůvodní druh, plzák španělský. Je typický svoji oranžovou barvou, velkým apetitem a počtem vajíček. Díky těmto vlastnostem nám invaze těchto slimáků může zahltit a zničit záhony. Pokud chceme v nejvyšší nouzi při boji se slimáky sáhnout po chemických přípravcích, měli bychom s nimi být opatrní, můžeme totiž poškodit funkci celé zahrady.

 

 

Autor: Radim Dvořák © argot - Fotolia.com