Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 634
79%

Ne, nenavštěvuji 1 788
21%

Celkový počet hlasů: 8422


Sníh na stromech

05.12.2013 11:03

Sníh na stromechProsinec je tu, a s ním i mrazy, které nás obklopují celé dny. Už jen výjimečně se dostane teplota nad bod mrazu. I přes slunce je zima a my už nemáme příliš šanci, jak zazimovat zahradu. Zeleninový záhon už by měl být porytý. Nyní už tato činnost nepřipadá v úvahu. Země už je dokonale zmrzlá. Stromy už také nemůžeme sázet. Nemáme jak vykopat díru a v těchto podmínkách by se jen těžko uchytily. Co ale se stromy můžeme udělat? Zazimovat je. Připravit se na sníh a oblevu.

Stříhat bychom je už příliš neměli. Pokud se chystáme na zimní stříhání ovocných stromů, budeme si muset ještě nějaký ten měsíc počkat. Toto zkracování provádíme až v únoru či březnu. Záleží na podmínkách. Pro vzrostlé ovocné stromy už téměř nic udělat nemůžeme. Pomoci však můžeme jehličnanům a mladým stromkům. Pokud napadá sníh, bude už pozdě. Proto tuto činnost provedeme už nyní. Co budeme na zazimování těchto stromů potřebovat? Stačí jen provázek, nůžky na živý plot a žebřík. Začneme s vyššími stromy. Umístíme ke stromu žebřík a uděláme smyčku na konci provázku. Tou uchytíme provázek ke stromu. Následně jej omotáváme. Jakmile obtočíme strom, utáhneme provázek tak, aby byly větve blízko u kmene. Pokračujeme dále až do té doby, dokud všechny větve, které by se pod tíhou sněhu mohly zlomit, nemáme uchycené. Podobně postupujeme i u malých stromků, a to klidně i ovocných. I mladé listnáče mají tenké větve. Ty se pod tíhou mokrého sněhu mohou zlomit.

Na co dávat pozor, pokud stromy nesvazujeme? Na počasí. Pokud nechceme stromy svazovat, musíme dávat pozor na předpověď. Pokud meteorologové hlásí sněžení a následně oblevu, nastal náš čas. Jakmile sněhová vánice ustane, vyběhneme ven s koštětem a náchylné stromy ometeme. Těžký mokrý sníh nám může větve polámat, a to i ty silnější. Takto zlomené větve jen těžko dorůstají. Proto nenecháváme nic náhodě. Ometání stromů nemusí zabrat příliš mnoho času, pokud je dobře načasujeme. Může se stát, že ometat sníh z větví budeme jen jednou a práce bude méně náročná než svazování. Pro stromy bude také mnohem příjemnější než svazování větví. Při svazování se totiž provázek může zařezávat do větví a způsobovat zranění stromů. Ty pak nerostou tak, jak by měly.

Autor: Radim Dvořák © lily - Fotolia.com , Ovocnářství