Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 622
79%

Ne, nenavštěvuji 1 780
21%

Celkový počet hlasů: 8402


Stavba pergoly

08.06.2013 16:16

PergolaČesko pro změnu bičují tropy. Teploty ve stínu přesahují třicet stupňu celsia. Proto se na sluníčko nikdo příliš nežene. V těchto dnech každý vyhledává stín na zahradě, kde by se mohl schovat před sluncem a zároveň nebyl na slunci. Pokud si chceme tahradu ještě trošku zastínit a vytvořit si ve stínu pěkné posezení, měli bychom se pustit do stavby pergoly.

Pergola je lehká okrasná stavba, nejčastěji tvořená dřevem. Často slouží jako podpora pro růst okrasných i užitkových dřevin i bylin.

Jak na stavbu pergoly? Prvně vybereme místo, kde si přístřešek postavíme. Pergola může být navázána na dům, může ale stát i samostatně. Dále si musíme rozmyslet, jak by měla pergola vypadat. Jestli bude pevná, se zděnými sloupky, nebo jestli bude mít sloupky ze dřeva. Střechu můžeme vytvořit pomocí „žebříku“ z latí, který necháme porůst. Nebo můžeme vytvořit střchu pevno, pokrytou střešní krytinou. Pokud jsme tyto otázky vyřeili, nachystáme si náčiní na práci. Určitě bychom si měli nachystat pracovní rukavice. Dále budeme potřebovat všechny suroviny na výrobu betonu. Nesmí chybět kameny pro staavbu sloupků, nebo jen dřevěné trámy.

  • DŘEVĚNÁ PERGOLA – Nachystáme si úchyty na dřevěné trámy. Následně vykopeme v bodech, kde bude stát pergola, dostatečně hlubokou díru. Do děr vylijeme beton, můžeme zpevnit kameny. Do nestvrdlého betonu zabodneme úchyty. Necháme ztvrdnout. Mezitím si sestrojíme konstrukci dřevěné  pergoly. Nejjednodušší je čtverec s rovnou střechou, kdy na střeše v určitých rozestupech, shruba 30cm, nabijeme latě. Po těch se budou pnout rostliny. Jakmile máme konstrukci hotovou, postavíme pergolu do úchytů a upevníme. Nyní stačí jen osázet a nechat porůst. Více na stánce o zahradní pergolách
  • Tip: pokud nechceme utrácet za trámy a latě, stačí uříznout v okolí několik rozvětvených a štíhlých stromů. Z těch vytvoříme „vidličky“ k těm připevníme střechu z dalších hubených a řádně provětvených stromků. Hezkého efektu docílíme odstraněním kůry.
  • ZDĚNÁ PERGOLA – při stavbě zděné pergoly postupujeme obdobně. Vykopeme základy na sloupky. Necháme zatuhnout a stavíme sloupky. Z cihel, beton prokládaný kameny, cokoliv nás napadne. Důraz klademe aby byly sloupky rovné. Jakmile máme hotové sloupky, upevníme trámy na střechu. Nyní stačí položit latě a nechat porůst, nebo pobýt deskami a položit krytinu.

Jakmile máme postavenou pergolu, měli bychom se věnovat také vnitřku, pokládáme dlážděnou podlahu, která zaručí chladný charakter. Nebo můžeme nechat porůst hustým trávníkem. Při stavbě pergoly bychom si každý krok měli dvakrát rozmyslet. U dřevěné pergoly se s konstrukcí musíme vlézt do úchytů. U zděné klademe důraz na rovné sloupky. U obou druhů však můžeme otevřít prostor fantazii, pak stačí jen tvořit.

Autor: Radim Dvořák