Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 623
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8404


Stříháme vinnou révu

12.03.2014 18:07

VánoBřezen se již rozběhnul. S  tímto měsícem se přibližuje první jarní den. Jde však pouze o číslo v  kalendáři. V  nížinách se totiž můžeme setkávat s  teplotami typickými pro jaro už několik týdnů. Přes den teploty nad deset stupňů, v  noci pak jen stěží pod bodem mrazu. Do toho časté sluníčko a minimum srážek. To je počasí, které nyní v  České republice převládá a nevypadá to, že by se něco mělo měnit. Proto se můžeme pustit do prací, které jsou pro březen typické. Pokud máme na zahradě révu, pustíme se do zkrácení výhonů. Se stříháním příliš neotálíme. Pokud bychom dlouho čekali, příliš se oteplí a při stříhání bude z  révy vytékat míza. Vytékání mízy rostlinu oslabuje a to se také projeví na hroznech. Pokud se netrefíme do správného období a přece jen nám réva „krvácí“, měli bychom větvičku zatřít voskem. Pokud ani toto nepomůže, napíchneme na větev starý brambor, ten během několika dní ránu zacelí.

                Jak na řez? Stačí se teple obléci, vzít si pracovní rukavice, kvalitní a dobře naostřené zahradní nůžky. Metody stříhání révy vinné mohou vypadat velice složitě, ale není tomu tak - pokud se nebojíme do růstu zasáhnout a pořádně větvičky zkrátit.

  • Zahradní nůžky, pracovní rukavice

U révy vinné je důležité při řezu dávat pozor na samotná očka, nesmíme je poškodit, réva by potom neplodila. Jak moc větvičky ostříhat? To je jednoduché, réva plodí na nových výhonech, které vyráží z  dvouletého dřeva. Proto bychom měli ostříhat všechny přírůstky na dvouleté dřevo, tím docílíme maximálního přírůstku. Pokud máme strach, že když takto rostlinu ostříháme, zbude nám jen „ohlodaný špalek“, nemusíme se děsit. Réva vinná je původně divoká rostlina, která se plazí kde může, její roční přírůstky mohou měřit i několik metrů.

Teď už stačí jen nasměrovat rostlinu a vést ji směrem, kterým chceme, aby rostla. Ať už je to po pergole, stěně domu, v  řadách nebo jako samostatnou hlavu. Každý vinař má svůj styl vedení a střihu révy. Časem si osvojíme ten, který nám bude nejvíce vyhovovat.

                Střihem však jarní práce s  révou nekončí. Než nám vyrazí tráva a plevel okolo rostlin, je dobré vytahat ostříhané větvičky. Pokud tuto činnost necháme až na pozdější měsíce, může se stát, že drobné větvičky obrostou svlačcem a trávou a při následném postřiku vína se nevyhneme několika nepříjemným kotrmelcům. Do konce dubna musíme ještě uvázat kmínky, aby se nám rostlina neplazila po zemi. Nyní máme březnovou práci s  révou za sebou a můžeme čekat na další měsíc.

Autor: Radim Dvořák Foto Fotolia