Dnes doporučujeme:

Našli jste nové zahradnictví ?

vydáno 28.10.2010 19:45

Kvalita zahradnictví a zahradních center je v České republice velmi různorodá. Našli jste při vašich toulkách za pořizováním nových rostlin do zahrady novou prodejnu, která Vás něčím novým příjemně překvapila ? A nebo naopak - navštívili jste zahradnictví, kde Vás i přes jeho proslulost něco nemile překvapilo ? Špatný sortiment okrasných dřevin ? Nepříjemný personál ?Pořádáte výstavu květin , nebo jinou výstavu se zahradní tematikou ? Napište nám, rádi Vaše zkušenosti uveřejníme.

celý článek

Anketa

Navštěvujete pravidelně zahradnictví?

Ano, navštěvuji 6 624
79%

Ne, nenavštěvuji 1 781
21%

Celkový počet hlasů: 8405


Únor na zahradě

09.02.2014 15:30

KrokusyÚnor na zahradě je znám svým proměnlivým počasím. Často si můžeme myslet, že už nás zima nemůže ohrozit. Proto se pustíme do činností, které jsou typické pro jaro.  Ale to může být spíše na škodu než k  užitku. Nezřídka se totiž stává, že po oblevě opět přituhne a začne znovu sněžit. To může uškodit rostlinám a stromkům, které jsme již odzimovali. Proto bychom se měli dále věnovat pracím, které jsou pro únor typické. Jednou z  takových prací je proklestění stromů a keřů a jejich příprava na přesazování. V  tomto měsíci se tedy můžeme pustit do proklestění stromů. Tato činnost je poměrně snadná. Stačí si pořídit nůžky na větve a zahradnické nůžky, které nám dobře poslouží při stříhání menších větviček, ke kterým bychom se s  většími nůžkami těžko dostávali. Nyní se soustředíme na větve, které rostou směrem dovnitř koruny. Ty by nám v  létě udělaly z  koruny nepropustnou křovinu. Pokud máme příliš dlouhé větve, které směřují ven z  koruny, můžeme je zkrátit. Zkracujeme především ty, které jsou dlouhé a tenké. Pod tíhou plodů by se totiž mohly zlomit nebo by se ohnuly až na zem; zde by plody poměrně rychle uhnily. Pokud jsme delší dobu stromy nestříhali a v  létě jsme vynechali řez přípravný, vrhli jsme se rovnou na radikální průřez; můžeme si být jisti, že nám vyrostou tzv. výmladky, což jsou dlouhé tenké větve vyrůstající z  míst, kde jsme strom zkrátili. S  těmito výmladky budeme mít nyní více starostí. Bude jich velké množství a vyrostou blízko u sebe. Na odstraňování těchto větví můžeme použít drobné nůžky na dřevo, ty odstřihnou větvičky snadno.

Proč stříhat právě nyní? V  zimě jsou stromy a keře, vlastně všechny rostliny, ve vegetačním klidu. Uloží se v  podstatě do zimního spánku a čekají na jaro, kdy se ve své plné kráse opět předvedou. V  tomto období uvnitř stromů proudí jen minimum mízy. Proto když ustřihneme větev, příliš dlouho strom „nekrvácí“. Pokud necháme tuto činnost na pozdní období, může se stát, že bude míza v  plném proudu a z  rány způsobené stříháním pak poteče míza klidně i několik dní. V  takovémto případě můžeme použít starou bramboru. Tu na ránu napíchneme. Škrob z  brambory zabrání vytékání mízy a strom tak ránu zacelí. Avšak takováto zdlouhavá činnost strom vysiluje. Ten se tak nemůže plně věnovat růstu a tvorbě pupenů.

 

Autor: Radim Dvořák, foto Fotolia.com,www.ovocnarstvi.eu